28 Şubat 2014 Cuma

Kiymali yaprak sarma tarifi - Etli yaprak sarma

Kıymalı yaprak sarma
Etli yaprak dolması
Asma yaprağı sarması
                                                       Kıymalı yaprak  sarması

Bu gün hava kapalı. Halbuki dün ne güzeldi ışıl ışıl bir güneş vardı. Biz gene komşularla attık kendimizi deniz kenarına. Yıllardır deniz olan yerlerde yaşamaya o kadar alıştmki ilerde Eskişehir'e taşınırsam ne yaparım bilmiyorum. İstanbul'daki güzel evimin deniz manzarası vardı. Yürüyerek yeşilköy sahile inebiliyordunuz. Yeşilköy sahili harikadır. Şimdide Marmaris'te yaşıyorum gene harika bir sahilimiz var. Aslında bak yazarken aklıma geldi bundan sonra sahilde fotoğraf çekip sizinle paylaşacağım. Sizlerde bloğuma girdiğinizde denizi kumsalı görerek içiniz açılır. Lafı çok uzattım. Gelelim tarife


Kim sevmezki yaprak sarmayı ama yapması biraz zor gelir bazılarımıza ama eğer yemek yapmayı seviyorsak hiç zor gelmez. Ben sadece yağrağa çok önem veririm yaprağınız güzelse sarmak çok kolay.

Daha önce
Zeytinyağlı yaprak sarması 
Girit kabağı dolması
Kabak dolması 
Kıymalı lahana sarmasını bloğa  eklemiştim

Malzemeler

300 gr kıyma
2 çay bardağı prinç
1 adet kuru soğan rendelenmiş
2 yemek kaşığı salça
tuz
karabiber
1 yemek kaşığı kadar sıvı yağ
yeteri kadar asma yaprağı

Benim yaprağım bizim bahçeden su koymadan sadece aralarına iri tuz serpilerek yapılıyor bu yüzden ben iç malzememe tuz eklemiyorum yaprağın tuzu yeterli oluyor.
Yapraklarımızı yıkıyoruz. Ben bir servis tabağına yaprağı seriyorum tabakta sarıyorum daha düzgün oluyor.


Afiyet olsun

Kıymalı yaprak sarma tarifi
Etli yaprak dolması tarifi
Asma yaprağı sarması tarifi


Revani tarifi - İrmikli revani

Revani tarifi
İrmikli Revani
Portakallı revani
                                                                  Revani tarifi

Geçen gün annem komşuda bir revani yediğini ve çok beğendiğini söyledi. Şerbetini çok güzel çekmiş üstleri kuru kalmamış dedi. Bende revaniyi biraz kalın seviyorum.şöyle 3 parmak kalınlığında olmalı ama tam istediğim gibi bir tarif bulamamıştım. Bir kere bizim burada Marmaris polis evi'nde böyle bir revani yemiştim ve bayılmıştım tarifini isteyememiştim. Bence bu sefer o revaniyi tutturdum.
Annemle konuştuktan sonra telefonu kapattım hemen malzemeleri çıkarttım. Hazırladım ve fırına verdim. Bence sizde hemen bu postu okuduktan sonra yapabilirsiniz.

Tariften önce size bir kaç tarifimi hatırlatmak istiyorum.

Haşhaşlı revani tarifim için burayı Tıklayınız

Cevizli irmkli revani tarifim için burayı Tıklayınız

Hindistan cevizli Tavuk göğsü tarifim için burayı Tıklayınız

Gelelim tarife

Malzemeler:

2 yumurta oda sıcaklığında
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı yoğurt oda sıcaklığında
1 su bardağı irmik
1 su bardağı un
1 pk kabartma tozu
1 pk vanilya
Portakal kabuğu rendesi
Borcamı yağlamak için sıvı yağ
Üstüne serpmek için Hindistan cevizi
Büyük boy kare borcam

Ben hiç mikser kullanmadım. Yumrta ve şekeri çırpma teliyle çırptım. Sırasıyla yoğurt, irmik, un, kabartma tozu,  vanilya ve portakal kabuğu rendesini ilave edip tahta kaşıkla karıştırdım. Yağlanmış borcama döküp 180 derece fırında pişirdim

Şerbeti:
3 su bardağı toz şeker
3,5 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu
şerbet kaynatılacak

Tatlıda şerbette biraz soğuyunca şerbeti döktüm yaklaşık yarım saatte bütün şerbeti çekti.

Afiyet olsun


Revani tarifi
İrmikli Revani
Portakallı revani





26 Şubat 2014 Çarşamba

Julyen tavuk sote tarifi - iki renk biberli julyen tavuk sote

Tavuk sote
Biberli tavuk sote
Baharatlı tavuk sote
                                                İki biberli tavuk sote

Bugün Marmaris'te hava çok güzeldi güneş ışıl ışıl parlıyordu. Şubat ayında böyle havalar bizi mutlu ediyor hemen kendimizi çay bahçelerine attık. Papatyalar açmaya başladı doğa daha bir yeşillendi sanki. Zaten biz Marmaris'te pek yeşile hasret kalmıyoruz Etrafımız çam ormalarıyla kaplı. Hava böyle olunca bende renkli bir tarif eklemeye karar verdim. Bu renkli biberler ve domatesli nefis bir sote.
Jülyen doğranarak yapılan tavuk sote bizim evin favorisidir. Genellikle tavuk etini farklı farklı doğramayı seviyorum bu sayede sunumu daha şık yemekler yapabiliyorum. Aslında genelde bu tarifi üç biberli yapıyorlar  ama ben bir türlü sarı biberlere alışamadım. Sanki onlar zararlı gibi geliyor ama salçalık kırmızı biberi kullanmayı çok seviyorum. Genellikle biber alırken karışık alırım.

Tarife geçmeden önce daha önce yaptığım tavuk yemeklerinede bakmanızı öneririm.
Püreli tavuk kavurma tarifim için burayı tıklayınız
Defne yaprağı aromalı tavuk kavurma tarifim için burayı tıklayınız.
Yeşil tavuk tarifim için burayı tıklayınız

 Malzemeler
Tavuk göğüs eti kişi sayısına göre
Kırmızı biber
Yeşil biber
Domates Bunların hepsi jülyen doğranacak
Köri
Kimyon
Zerdeçal
Zencefil
Tuz
2 yemek kaşığı sıvı yağ

Vok tavayı ocağa koyup ısınmasını sağlıyoruz Sıvı yağımızı ve doğranmış tavuklarımızı  ilave edip tavukların rengi dönene kadar kavuruyoruz. Bu sırada baharatlarımız ve tuzumuzu ekliyoruz. Kapağı kapatıp ocağı kısıyoruz.  Bu arada tavuk suyunu salıyor ve tekrar çekmeye başlıyor suyu azalmaya başlayınca biberleri ilave ediyoruz kapağını kapatıp bir kaç dk biberle pişmesini sağlıyoruz. Domateslerimizide ilave edip fakat domatesler fazla pişip dağılmadan ocağın altını kapatıyoruz. Sıcak sıcak servis yapıyoruz.

Afiyet olsun.

 Tavuk sote tarifi
Biberli tavuk sote tarifi
Baharatlı tavuk sote tarifi

25 Şubat 2014 Salı

Firinda izgara levrek tarifi- İzgara levrek

Fırında ızgara levrek
Levrek nasıl pişirilir?
Levrek tarifi
                                                        Fırında ızgara levrek

Hafta sonları mümkün olduğunca balık yemeye çalışıyoruz. Bizim buralara herzaman taze hamsi gibi deniz balıkları gelmiyor. Bulduğumuz zaman önceliğim deniz balıkları oluyor ama bulamayınca levrek veya çipura tercih ediyorum. Sahi birde bizim burda gittiğimiz balık restaurantta mezgit yemeyi çok seviyoruz. Benim balığa dokunamama sorunumdan dolayı genellikle bu iş eşime düşüyor. Ben sadece yiyorum. Daha öncede eşimin yaptığı Kağıtta levrek tarifimi eklemiştim. Şimdi farkettimde ben yaptığımız balıkları fotoğraf çekmediğimden dolayı ekleyememişim.


Tarife geçmeden önce diğer balık tariflerimide hatırlatmak istiyorum kıasaca...

Kağıtta Levrek tarifim için buraya Tıklayınız
Hamsili Pilav tarifim içinde burayı Tıklayınız

Tarife gelince

Kişi sayısına göre Levrek balığı
Yarım demet dereotu
2-3 diş sarımsak
Yarım çay bardağı kadar zeytinyağ
Tuz

Dereotlarını ince ince doğruyoruz. Sarımsakları ezip zeytinyağ, dereotu, sarımsak ve tuzu karıştırıp balıkların içlerine ve dış yüzeyine sürüyoruz. Biz fırının ızgara telinde 180 derecede pişirdik. Müsait yeriniz varsa bu sosla mangalda daha lezzetli oluyor. Tavsiye ederim.

Afiyet olsun.

Fırında ızgara levrek tarifi
Levrek nasıl pişirilir?
Levrek tarifi
Mangalda Levrek tarifi

21 Şubat 2014 Cuma

Samsung, Hayalinin Peşinden Gidenleri Arıyor

Samsung,dünya çapında ses getiren “Hayalinin Peşinden Git” kampanyası ile  tutkusunun peşinden koşanları başvuruya davet ediyor.

İstanbul, 07 Şubat 2014 - Samsung Electronics, tüm dünyada hayallerini ve tutkularını hayata geçirmek için teknolojiyi kullanan insanların sahip oldukları potansiyeli keşfetmeyi, paylaşmayı ve desteklemeyi hedefleyen “Hayalinin Peşinden Git” kampanyasını Türkiye’de başlattı. Başarılı mesleki kariyerleriyle tanınan ünlü mentorların da, başvuranlara fikir önderliği yapacağı kampanyaya başvuru için  www.hayalininpesindengit.com adresi ziyaret edilebilir. Kampanyaya başvurular 28 Şubat 2014 tarihine kadar devam ediyor.

“Hayalinin Peşinden Git” kampanyasının kazananları, Samsung ve mentor desteğiyle potansiyellerini açığa çıkararak, hayallerini gerçeğe dönüştürme fırsatını yakalıyor.

Her gün, heyecan verici şeyler yapmak için Samsung ürünlerini kullanan insanlardan ilham alan kampanya; tutkulu kullanıcıları hayallerini ve fikirlerini paylaşmaya davet ediyor. Fotoğrafçılık, mutfak sanatları, spor ve girişimcilik alanlarında başvuruların kabul edildiği kampanyanın kazananları  projelerini hayata geçirme evresinde Samsung’un teknoloji desteğinin yanı sıra, aralarında Fotoğrafçı ve eğitmen Muammer Yanmaz, Kantin’in sahibi ve şefi Şemsa Denizsel, Spor spikeri ve yazarı Caner Eler ve B-Fit’in kurucu ortağı, girişimci ve Schwab Vakfı tarafından “2013 Yılının Sosyal Girişimcisi” seçilen Bedriye Hülya’nın da bulunduğu mentorlerin tecrübelerinden faydalanma fırsatı da bulacak.    

Samsung Electronics Türkiye Başkanı Yoonie Joung projeyle ilgili olarak;  “Samsung olarak teknolojinin, hayal gücüyle bir araya geldiğinde insanların hayatına anlam kazandırdığına inanıyoruz. Dünyanın dört bir yanında insanlar, Samsung teknolojisini kullanarak farklı ve yenilikçi başarılara imza atıyor. Ortaya çıkan hikayelerin yarattığı ilham doğrultusunda geliştirdiğimiz “Hayalinin Peşinden Git”  kampanyasını Türkiye’de hayata geçirmekten mutluluk duyuyoruz. Diliyoruz ki bu proje ile, Türkiye’deki tüketicilerimizin sadece kişisel tutkularını keşfetmelerine değil, aynı zamanda dünya üzerindeki diğer tüketicilere de ilham vermelerine yardımcı olacağız” dedi.

Katılım koşulları

“Hayalinin Peşinden Git” kampanyasına  www.hayalininpesindengit.com adresinden ya da Samsung Türkiye Facebook sayfasındaki “Launching People” uygulamasından başvurmak mümkün. Başvurular, 28 Şubat 2014 tarihine kadar gerçekleştirilebilecek.

Bir boomads advertorial içeriğidir.

20 Şubat 2014 Perşembe

Hazir yufkadan pırasalı borek- iki cesit börek

Pırasalı börek
Havuçlu pırasalı börek
Hazır yufkadan pırasalı börek
                                                     Hazır yufkadan pırasalı börek

Bizim evde pırasa yemek olarak pek sevilmiyor. Bende  daha önce tariflerini  verdiğim gibi yumurtalı pırasa kavurması , pırasa köftesi yada elde açıp  pırasalı börek olarak yapıyorum. Bu çeşitleri daha çok seviliyor. Çocuklara pırasa yedirmek daha kolay oluyor. Bugün pırasalı böreğin iki şeklini ekliyorum ister tek tek yiyebileceğiniz gibi isterseniz tepside bütün yapıp dilimleyerek servis yapabileceğiniz gibi tercih size kalmış






Malzemeler:
1 kg hazır yufka
1 bardak süt
1 çay bardağı kadar sıvı yağ
1 kg pırasa ince kıyılımış
3 adet havuç rendelenmiş
tuz karabiber

Havuçlarımızı ve  pırasalarımızı  tenceremize 2 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyerek kavuruyoruz. Pırasalar suyunu salıp tekrar çekene kadar pişiriyoruz. Tuzunu ve karabiberini ilave  ediyoruz. Soğumaya bırakıyoruz.

Yufkamızı tezgahımıza seriyoruz yarısını sıvı yağ ve sütü karıştırıp sürüyoruz. Yufkanın yarısını kapatıp D şeklinde oluyor. tekrar sütlü yağlı karışımımızı sürüyoruz. Önce ortadan ikiye sonra elde ettiğimiz çeyrek yufkaları üçe kesiyoruz. kenarlarına iç malzememizi koyup sigara böreği sarar gibi sarıyoruz. Tepsiye dizip üzerlerine ister yumurta sarısı ister benim yaptığım gibi sıvı yağ ile suyu karıştırıp  sürebilirsiniz. Börek kızarıncaya kadar 200 derece fırında pişiriyoruz.

Alt tepsideki  böreğide yufkarları büzüştürüp tepsiye yayarak aralarını sütlü karışımı ve iç malzemesini serperek kat kat tepsiye döşedim.

 Pırasalı börek
Havuçlu pırasalı börek
Hazır yufkadan pırasalı börek


19 Şubat 2014 Çarşamba

Hazir yufkadan borek tarifleri

Hazır yufka börekleri
Kıymalı börekler
Sebzeli börekler
Peynirli börekler
Hazır yufkadan yaptığım börek tariflerini bir araya toplamak istedim. Bu tariflerimi bazen gün menülerimde bazende akşam yemeklerimde kullanıyorum. Hepsi çok beğenilen lezzetli tarifler
Gün menüleri için börek alternatifleri




Yumuşacık çok lezzetli ıspanaklı börek  tarifim için Tıklayınız
                                                            Nefis bir ıspanaklı börek 
Haşhaşlı mercimekli börek tarifi için Tıklayınız
                                                         Haşhaşlı Mercimekli börek

Hazır  yufkadan pırasalı börek tarifi için Tıklayınız

                                                        Hazır yufkadan pırasalı börek

Kırma (büzme) börek tarifi için Tıklayınız
                                                        Kırma (büzgülü) börek

Hazır yufkadan Kıymalı Tepsi börek tarifi için Tıklayınız
                                                               Kıymalı tepsi böreği 

Bahar Böreği tarifi için Tıklayınız
                                                               Sebzeli Bahar böreği

Nefis Çin Böreği tarifi için Tıkayınız
                                                                     Çin böreği

Sosyete mantısı Tarifi için Tıklayınız
                                                               Sosyete Mantısı

Üçgen (muska) börek tarifi için Tıklayınız
                                                            Üçgen (muska) börek

Karnıyarık Böreği tarifi için Tıklayınız
                                                               Karnıyarık Böreği
Hazır yufka börekleri
Kıymalı börekler
Sebzeli börekler
Peynirli börekler                                    

18 Şubat 2014 Salı

Salatam

Bol malzemeli salata
Kırmızı lahana tursulu salata
Biberiyeli  salata
                                                             Bol malzemeli salatam

Bizim evde salatasız sofraya oturulmaz. Hergün farklı salatalar yapmaya çalışıyorum  malzemeler aynı olsada görünüm farklı oluyor. Ben bugün tarif vermek için değil bu renkli salata bloğumda bulunsun diye ekliyorum. Bence salatada görsellikte lezzet kadar önemli

Sadece neler var onları yazıyorum.
Kıvırcık
Yeşilbiber
Domates
Havuç
Turp
Mısır
Kırmızı lahana turşusu
Biberiye turşusu

Salatalar
Yeşil salata
Bol malzemeli salata

Kakaolu Muffin Tarifi

Kakaolu muffin
Muffin kekler
                                              Kakaolu muffin nasıl yapılır?

Bu muffinleri oğlumun isteği üzerine yaptım. Ben kekleri kakaolu yapmayı çok seviyorum. Bu muffinleri  böyle yapıp deepfreze atabiliyorum  sonra kahveye arkadaşlarım geldiğinde çıkarıp mikrodalga fırında ısıtıyorum. Sıcacık yeni pişmiş gibi tazecik oluyorlar. Kahvenin yanında güzel bir ikram oluyor.


Tarifi vermeden önce daha önceki tariflerime göz atabilirsiniz.

Pırasa köftesi tarifim için buraya Tıklayınız...
Pezik mücveri tarifim için buraya Tıklayınız...
Kadayıflı muhallebi tarifim için buraya Tıklayınız...

Gelelim tarifimize:
Malzemeler:
2 yumurta
1,5 büyük çay bardağı toz şeker
1,5 büyük çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 pk kabartma tozu
2 yemek kaşığı kakao
3 çay bardağı un

12 li muffin kalıbı

Yapılışı:
Yumurta ve toz şeker birlikte mikserle çırpılır Sonra sırasıyla süt, sıvı yağ, kakao, kabartma tozu ve un eklenir. Un ekleyince fazla karıştırmıyoruz ve yağlanmış muffin kalıbımıza bölüştürüyoruz. !70 derece fırında yaklaşık 25-30 dak pişiyor.

Afiyet olsun.

Kakaolu muffin
Muffin kekler
Muffin nasıl yapılır?

Zeytinli Ekmek-Saglikli beslenme

Zeytinli ekmek
Evde ekmek
Ekmek çeşitleri
                                                   Zeytinli ekmek nasıl yapılır?

İlk defa ekmek hamuru yoğurduğum zaman evdeki dilimlenmiş zeytinleri kullanmak için yapmıştım zeytinli ekmekleri  oğlum bayıla bayıla yedi. Bir daha ne zaman ekmek yapsam bunlardan istediler. Ama bunun en önemli nedeni daha önce belirttiğim gibi bizim evde eşim ve oğlum sağlıklı besleniyorlar  ve yağlı şeyler yemiyorlar daha önce pastahanelerde yapılan zeytinli poğaçaları çok severlerdi ama şimdi çok yağlı oldukları için almak istemiyorlar. Ama bu evde yaptığım zeytinli ekmeklerde yağ yok onun için rahatça yiyiyorlar. Sağlıklı beslenmeyi tercih edenler için tavsiye ediyorum.

Daha önce yaptığım ekmekleri görmüşmüydünüz.
Ev Ekmeği tarifim için burayı Tıklayın.
Tam Buğday unundan sandviç ekmeği tarifim için burayı Tıklayın.
Papatya ekmeğim için burayı Tıklayın.

Gelelim şimdi tarifime


2 kupa su
tuz
1 paket instant maya
1 talı kaşığı toz şeker
yeteri kadar un

bu malzemelerle yumuşak bir hamur yoğuruyoruz. Yaklaşık 1 saat kadar mayalanmaya bırakıyoruz. Kabaran hamurumuzdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp poğaça yapar gibi içine dilimlenmiş zeytin koyarak tepsiye diziyoruz. Keskin bir bıçakla üzerlerine çizik atıp 200 derece fırında pişiriyoruz. 

Not: Fırının en altına ısıya dayanıklı bir kaseye su koymayı unutmayın 

sevgiler

Afiyet olsun

Zeytinli ekmek
Evde ekmek
Ekmek çeşitleri



Pancar Salatasi-Yogurtlu pancar salatasi-Pembe sultan

Pancar salatası
Yoğurtlu pancar salatası
Kırmızı pancar salatası
                                                   Yoğurtlu pancar salatası nasıl yapılır?

Pancarı bir kaç senedir kullanmaya başladım. Ama çok faydalı olduğunu biliyorum özellikle tansiyon hastaları için faydalı olduğunu duymuştum. Ben genelde salata olarak kullanıyorum. Buda bizim evde sadece benim yediğim yiyeceklerden biri. Beni takip edenler bilirler bizim evde bazı yiyecekleri sadece kendim için yaparım bizimkiler yemezler. Bazen sadece rendeleyip zeytinyağ ve limon suyu eklerim bazende pembe sultan olarakta bilinen bu sarımsaklı yoğurtla karıştırdığım şeklini yaparım.
 Bu sefer sarımsaklı  yoğurtlu salata yaptım. Daha önce yaptığım salataları mı görmüş müydünüz?
Değişik Rus salatası tarifim için burayı Tıklayınız...
Yoğurtlu makarna salatası tarifim için burayı Tıklayınız...
Barbunya piyazı tarifim için burayı Tıklayınız..

Gelelim tarife

2 baş kırmızı pancar
1 su bardağı kadar yoğurt
1 diş sarımsak
tuz

Pancarlar rendelenecek. Salata kasesinde sarımsaklı yoğurt hazırlanacak rendelenmiş pancarlar ve tuz eklenip karıştırıyoruz. Salata tabağında servis yapıyoruz.

Afiyet olsun

Yoğurtlu pancar salatası
Pembe Sultan
Pancar Salatası

15 Şubat 2014 Cumartesi

Tarcinli cevizli kek tarifi- kahve keki

Tarçınlı cevizli kek
Kahve keki
tarçınlı kek
                                                     Tarçınlı cevizli kek nası yapılır?

Senelerdir o kadar kek çeşidi denedim ki kim bilir kaç  çeşit olmuştur. Genellikle tarçını havuçlu kekime koyardım. Cevizli kekler yapardım ama bu sefer hem ceviz hem tarçın kullandım. Gerçekten kahvenin yanında yenebilecek nefis bir kek oldu. Bu ara  Home tv'de  çeşit çeşit kahve keki yapıyorlar. Bende önümüzdeki günlerde daha değişik kekleri deneyeceğim. Geçen yaz pikniğe giderken  cocostar kekte yapmıştım ama resim çekmeği unutmuşum. Bir ara tekrar yaparım.

Daha önceki kek tariflerimi görmüş müydünüz?
Haşhaşlı tahinli kek için tıklayınız
Zebra kek tarifim için tıklayınız..
Islak kek tarifim için tıklayınız..

Gelelim tarife

Malzemeler


  • 3 yumurta
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 bardaktan 1 parmak eksik sıvı yağ
  • 1 çay bardağı kadar kıyılmış ceviz
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 3 su bardağı un (ben Sinangil Sade kek unu kullandım bu yüzden kabartma tozu kullanmadım Siz normal un kullanırsanız kabartma tozu eklemeyi unutmayın.
Yapılışı:
Yumurta ve toz şekeri mikser kabımıza koyup köpük köpük olana kadar çırpıyoruz. Sırasıyla süt, sıvı yağ, ceviz, tarçın ve unumuzu ekliyoruz. Unu ilave ettikten sonra çok fazla karıştırmıyoruz. Ben sıvı yağ ile yağladığım kek kalıbımda pişirdim. 170 derece fırında yaklaşık 45 dk pişirdim.
Ben bu keki komşuma götürdüm ve kahveyle beraber yedik.

Tarçınlı cevizli  kek
tarçınlı kek
kahve keki






14 Şubat 2014 Cuma

Kuzu Etli Enginar

Etli enginar
Kuzu etli enginar
etli enginar dolması
                                                Kuzu etli enginar nasıl yapılır?

Resimde de gördüğünüz gibi dumanı üstünde nefis kuzu etli enginar dolması yaptım. Enginar süper bir şey ama bizim evde ben hariç kimse yemez sadece kendim için alıp pişiriyorum. Bazen garnitürle zeytinyağlı salatasını bazende tavuk etiyle  yapıyorum. Bu sefer etin hatırına belki yemek isterler diye kuzu etiyle yaptım. Bence harika oldu.

Enginar çok faydalı bir bitki faydaları saymakla bitmiyor  

 Enginar karaciğer için çok faydalıdır; karaciğeri korur ve karaciğer hastalıklarının daha çabuk iyileşmesini sağlar. Karaciğer, böbrek ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur ve böbrek kumlarını döker. Sindirimi kolaylaştırır. İdrar söktürücüdür. Kandaki şeker oranını ayarlar, kolesterolü düşürür. Vücuda dinçlik verir. Bedeni ve zihinsel yorgunluğu giderir. Meme, rahim ağzı ve prostat kanserini önlemeye yardımcı olur. Enginar kalbi ve damar sağlığını korumakta da etkilidir. Hücrelerin yıpranmasını engelleyerek yaşlanmanın etkilerini azaltır. Sarılıkta faydalıdır. Romatizma şikâyetlerini azaltır. İshali keser. Ter kokusunu giderir. Ateş düşürücü ve iştah açıcıdır.

Gelelim tarife

Ben elimde ki enginarlara yetecek kadar kuzu eti kullandım.  Bir tavaya  1 adet kuru soğanı küp küp doğradım 1 yemek kaşığı sıvı yağda kavurmaya başladım. Soğanlarım biraz kavrulunca kuzu etlerimi ekledim ve renkleri değişene kadar kavurmaya devam ettim. Malzememle oratılı olacak şekilde biber ve domatesleri küçük doğradım etimin üzerine ilave edip kavurdum. Ocağı kapatmadan bir miktarda kekik ilave ettim.  Karnıyarık tencereme ayıklanmış enginarlarımı dizdim ve üzerlerine kavrulmuş kuzu etli karışımımı  bölüştürdüm. Tencereye enginarların hizasına gelecek şekilde sıcak su ekledim ve kısık ateşte pişirdim. Sıcak sıcak servis yaptım.

Afiyet olsun.

Kuzu etli enginar nasıl yapılır?
Enginar dolması
Enginar tarifi

13 Şubat 2014 Perşembe

Kuru meyveli parfe tarifi

Parfe nasıl yapılır?
Kuru meyveli parfe
Meyveli parfe

Yaz geliyor canımız hep soğuk bir şeyler isteyecek. Bu kuru meyveli parfede bunun için güzel bir alternatif olur. Bu parfelerinizi çok çeşitli yapabilirsiniz. Yazın içine şeftali, vişne, muz vb meyvelerle çeşitlendirebilirsiniz. Bir alternatifte kakaolu krem şantiyle yapmak.


Ben bu sefer beyaz krem şanti kullandım.

Malzemeler:

2 paket krem şanti
6-7 tane kuru incir
6-7 tane kuru kayısı
1 çay bardağı kadar iri kıyılmış ceviz içi
1 paket kakaou bisküvi küçük parçalar halinde kırılmış
Krem şanti için 2 su bardağı soğuk süt

Yapılışı:

Meyvelerimizi küçük tavla zarı büyüklüğünde doğruyoruz. Büyük bir kasede krem şantimizi çırpıyoruz  kıvam alınca biraz dolapta bekletiyoruz.  Dolaptan aldığımız  krem şantiye meyvelerimizi, cevizlerimizi ve bisküvilerimizi ilave ediyoruz güzelce karıştırıyoruz. Streç film serdiğimiz uzun kek kalıbına döküyoruz. Üzerinde streç filmimizle kapatıp dondurucu bölümüne koyuyoruz. Donduktan sonra servis etmeden 5 dk kadar önce çıkarıp dilimleyip servis yapıyoruz.

afiyet olsun.

Kuru meyveli parfe
Parfe nasıl yapılır?
Meyveli parfe

12 Şubat 2014 Çarşamba

Rulo Pasta Tarifi

Rulo pasta
Beyaz kremalı rulo pasta
Rulo pasta keki
                                                           Rulo pasta nasıl yapılır?

Bu pastayı annem yapmıştı. Annemin yaptıkları pastaları ve hamurişlerini herkes çok beğeniyor. Ben mutfakta el lezzetine çok inanırım. Bazen aynı tarifi siz yaparsınız ama aynısı olmaz. Ben bunla çok karşılaştım bazı arkadaşlarımın yaptığı bir yemeği tatlıyı ben yada başkası yapsın aynı lezzet olmuyor. Sizde el lezzetine inanırmısınız? Birde annelerimizin yaptıkları ayrı bir lezzetlidir. Bu pastada onlardan biri


Annemin daha önce yaptığı diğer tariflerimi görmüşmüydünüz?
Tabakbörek diğer adıyla mantı tarifi için tıklayınız
Mayalı Katmerli börek tarifi için tıklayınız
Ciğer sarma tarifi için tıklayınız


Malzemeler:
Kek içim:
4 yumurta
5 kaşık şeker
5 kaşık un
1 pk kabartma tozu

Muhallebisi için:
1 litre süt
6 kaşık toz şeker
6 kaşık nişasta
1 pk vanilya

Karıştırma kabına yumurta ve toz şekeri koyup mikserle çırpıyoruz. Daha sonra un ve kabartma tozunu ekleyip biraz daha çırpıyoruz. Dikdörtgen büyük borcama yada o büyüklükte bir tepsiye döküyoruz. !70 derece fırında pembeleşinceye kadar pişiriyoruz. Tepsimize yağlı kağıt koymayı unutmuyoruz. Kekimiz fırından çıkınca  1-2 dk sonra  üzerinede bir yağlı kağıt serip rulo sarıyoruz bu şekilde soğumaya bırakıyoruz.

Tencereye sütü, toz şekeri ve nişastayı koyarak sürekli karıştırarak muhallebi pişiriyoruz. Muhallebimiz koyulaşınca ocağı kapatıp vanilyasını ekliyoruz karıştırıyoruz ve ılınmaya bırakıyoruz.

Kekimiz ve muhallebimiz ılınca kekimiz açıp arasına muhallebimizin bir kısmını sürüyoruz. Üzerine fındık kırığı serpiyoruz. pastamızı rulo sarıp üzerinide muhallebiyle kaplıyoruz. Üzerine tekrar fındık kırığı serpip 3-4 saat dolap dinlendiriyoruz. Dinlenen pastamızı dilimleyip servis yapıyoruz.

Rulo pasta nasıl yapılır?
Rulo pasta keki
Rulo pasta muhallebisi

11 Şubat 2014 Salı

Renkli patates toplari

Renkli patates topları
Patates topları
Patates topları nasıl yapılır?

Bu patates toplarını yılbaşında yapmıştım.Masada renkli renkli çok şık duruyor. Hemde  değişik bir meze oluyor. Sadece pul biberleriniz acıysa gerçekten acı oluyor ben pulbiberliden çok az yaptım sadece renk olsun diye


Daha önceki patatesli tariflerime bakmak isterseniz
Yoğurtlu havuçlu patates pastası tarifi için Tıklayın
Yoğurtlu Marmaris Salatası tarifi için Tıklayın
Rus Salatası tarifi için Tıklayın


Malzemeler
6 adet patates
1 yemek kaşığı tereyağ
1 su bardağı rendelenmiş kaşar
1/2 su bardağı zeytin yağ
tuz
karabiber
limon suyu

Rendelenmiş havuç
Tatlı pul biber
İnce kıyılmış maydonoz ve dereotu

Yapılışı

Patatesleri haşlıyoruz  rendeliyoruz.Diğer malzemeleri karıştırp yoğuruyoruz. Patateslerden toplar yapıp maydanoza, dereotuna, pulbibere ve rendelenmiş havuca buluyoruz.
Tabağımıza sıra sıra diziyoruz.

Renkli patates topları
Patatesli toplar
Renkli patates

10 Şubat 2014 Pazartesi

Etsiz Cig Kofte

                                                          Etsiz ciğ köfte nasıl yapılır?

Ben tam bir çiğ köfte düşkünüyüm. Eskiden etli çiğ köfte yerdik. Yıllar önce bir marketten aldığımız  çiğ köfteden zehirlendim. Bu yüzden artık dışarıda yapılan etli çiğ köftelerden hiç almam ama etsiz çiğ köftelerden alıyordum. Taki bu tarifi görene dek. İlk gördüğüm zaman karar verdim denemeye harika bir çiğ köfte oldu. Artık içinde ne olduğunu bildiğimiz çiğ köftelerimizi kendimiz yapıyoruz ve bayılarak yiyoruz.




 Bu tarifi geçenlerde Facebook'ta bir Sevinç Mutfakta adlı sayfada gördüm. Bir iki değişiklik yaparak tarifi uyguladım.
Malzemelr:
1,5 su bardağı köftelik bulgur (çok az bir sıcak suyla ıslatılacak kısır gibi değil)
2 adet kuru soğan (rendenin en ince kısmıyla rendelenecek suyu süzülecek)
4 yemek kaşığı salça (benim salçam domates biber karışık sizde karışık kullanın)
tuz, karabiber, kimyon ve pulbiber
Limon suyu
2-3 yemek kaşığı zeytinyağ
maydanoz

Yapılışı:
Maydanoz hariç bütün malzemeleri bulgurların diriliği gidene kadar kadar 25 -30 dk kadar yoğuruyoruz. Maydanozlarımızıda ekleyip biraz daha yoğuruyoruz. Çiğ köfte şekli vererek marulla servis yaptık. Afiyetle yedik.

Bu ara ne zaman canımız istese hemen yapıyoruz

Afiyet olsun

Etsiz çiğ köfte
Evde etsiz çiğ köfte nasıl yapılır?
Çiğ köfte nasıl yapılır?


9 Şubat 2014 Pazar

Vaniyali Puding

Evde puding nasıl yapılır?
Vanilyalı puding
Puding tarifi


Ben genelde hazır pudinglerden kullanmıyorum. Genelde kendi tarifimle yapıyorum. Bazen kakao ilave edip kakaolu yapıyorum. Bu tarifi meyve sularını kullanarak meyveli pudinglerde yapabilirsiniz. Evet ilk fırsatta birde öyle yapayım. Daha önce portakallı puding yapmıştım nefis olmuştu. Çocuklarınıza çok lezzetli puding çeşitlerini evde yapabiliriz


yapılışı  çok kolay

2 bardak süt
5 kaşık şeker
2 kaşık tepeleme nişasta(buğday)
1 pk vanilya

Vanilya hariç bütün malzemeleri bir tencereye koyup çırpma teliyle devamlı karıştırarak pişiriyoruz. Koyulaşınca vanilyayı ilave edip karıştırıp küçük kaselere bölüştürüyoruz. Ben tarçını çok sevdiğim için tarçın serperek servis ediyorum.

Afiyet olsun

Evde puding nasıl yapılır?
Vanilyalı puding
Puding tarifi

8 Şubat 2014 Cumartesi

Portakal muhallebili sutlu tatlı tarifi

Sütlü tatlı tarifleri
Portakal soslu tatlı
Portakallı tatlı
Meyve soslu tatlılar

                                                   Portakal muhallebili sütlü tatlı nasıl yapılır?


Ne zamandır portakal muhallebili bu tatlıyı yapmak istiyordum.  Portakalın bol olduğu bu dönemde tam zamanı olduğunu düşündüm. Gerçekten nefis bir tatlı oldu ben böyle meyveli tatlıları pastalardada meyveli pastaları çok seviyorum. Ben daha önce bunu çikolata sosuyla yapmıştım. Oda nefisti. bence ikisinide deneyin derim.

İlk önce altına sütlü muhallebisini yapıyoruz

Malzemeler

1 litre süt
2 tatlı kaşığı kadar tereyağ
1 su bardağı un
1,5 su bardağı toz şeker
1 pk vanilya

Yapılışı:
Sütü, unu ve toz şekeri tencereye koyup çırpma teliyle sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Pütürlü kalırsa blendırdan  geçirebilirsiniz. Koyulaşmaya başlayınca  tereyağını ilave ediyoruz. Ben tereyağını yanmasın diye sonra ilave ediyorum. Kıvamı iyice koyulaşınca ocağı kapatıyoruz ve vanilyayı ilave ediyoruz. Suyla ıslatılmış Dikdörtgen borcama döküyoruz. Tatlımızı soğumaya bırakıyoruz.

Ayrı bir tencerede potakallı muhallebimizi hazırlıyoruz

2 su bardağı portakal suyu
3 yemek kaşığı yığma buğday nişastası
12 yemek kaşığı toz şeker

Bu malzemelerin  hepsi sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir.

Borcama koyduğumuz sütlü muhallebimizin üzerine döküyoruz. Buzdolabında 4-5 saat dinlendirerek servis yapıyoruz.

Ben üstüne portakal dilimiyle sunum yaptım sizde farklı sunumlar deneyebilirsiniz

Afiyet olsun

Portakal soslu tatlı
Portakallı tatlı nasıl yapılır?
Meyve soslu tatlı

6 Şubat 2014 Perşembe

Arnavut cigeri- Ciger nasıl yumusak pisirilir?

Arnavut ciğeri
Ciğer yumuşacık nasıl pişirilir?


                                                     Arnavut ciğeri nasıl yapılır?


Bizim evde Arnavut ciğeri  soğanlı seviliyor genelde arnavut ciğerine kızarmış patates eklenir. Bence ciğerin yanına soğan çok yakışıyor. Genelde kuzu ciğerini daha çok seviyorum ama kuzu ciğeri bizim burda herzaman bulunmuyor. Bu sefer dana ciğeriyle yaptık. Ciğerin bence en önemli yeri yumuşak olmasıdır. Dışı kızarmış ama içi yumuşacık olmalıdır.


Bunun için ununa biraz karbonat ekliyoruz ve ciğerlerimiz yumuşacık oluyor.

Malzemeler: (3-4 kişilik)
500 gr karaciğer
1 su bardağı kadar un
1 çay kaşığı kadar karbonat (Silme dolu )
1 çay kaşığı kimyon
pul biber bunun miktarı kendi ağız tadınıza kalmış
tuz

bol yağda kızartacak kadar sıvı yağ
1 büyük kuru soğan


Yapılışı:
Ciğerlerimizi kesinlikle yıkamıyoruz ciğer yıkanınca sertleşir.
Bir büyük kaseye unumuzu, karbonat, kimyon, pul biber ve tuzu ekleyip karıştırıyoruz. Ciğerlerimizi una karıştırıp fazla kısmını almak için makarna süzgeci gibi birşeyle elettiriyoruz. Yağımızı kızdırıyoruz. Kızan yağın içine ciğerlerimizi atıyoruz. 4-5 dk kadar kızartıyoruz ciğerden bir tane alıp kesiyoruz ve içinin pişip pişmediğini kontrol ediyoruz. Bu arada kuru soğanı piyazlık doğruyoruz. kapaklı bir kaba koyuyoruz.  Pişmişse ciğerlerimizide bu kaptaki soğanların üstüne koyup kapağını kapatıyoruz. 5 dk kadar bekletiyoruz. soğanlarla ciğerleri karıştırıp yanına güzel yeşillikli bir salata yapıp servis yapıyoruz.
Nefis Arnavut ciğerimiz hazırdır

Afiyet olsun.

Arnavut ciğeri
Arnavut ciğeri nasıl yapılır?
Ciğer nasıl kızartılır?

5 Şubat 2014 Çarşamba

Pizza


evde pizza nasıl yapılır
pizza hamuru



Bu annemin tarifi pizzayı bu tarifle yapıyor. Bende evde pizza yaparsan bu tarifi kullanıyorum.
Hazır pizza hamurları gibi mayalı değil


Malzemeler:
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı süt
yarım su bardağı sıvı yağ
tuz
1 pk kabartma tozu
alabiliği kadar un

Bu malzemelerle yumuşak bir hamur yapıyoruz. Hamuru tepsiye göre açıp  üzerine biraz ketçap sürüyoruz.
ben üst malzemesi olarak
sucuk
domates
biber
dilimlenmiş zeytin
ve kaşar rendesi kullandım 

Mantarda olsa çok güzel olurdu.


afiyet olsun.

evde pizza nasıl yapılır
pizza hamuru 
ev pizzası


 

Barbunya Piyazi-Barbunya piyazi nasil yapilir?

Barbunya piyazı
barbunya piyazı nasıl yapılır?
barbunya salatası

 
                                                            Barbunya piyazı nasıl yapılır?


Bu barbunya piyazını bayramda görümcemde yemiştik ve çok beğenmiştik. Kurban bayramında etin yanında böyle salatalar çok güzel oluyor. Çok fazla et yememiş oluyorsunuz. Ben bir kaç seferdir yapıyorum  bizim evde çok severek tüketiliyor. Bakliyatlar çok faydalı olduğu için soframızda sık sık yer vermemiz gerekiyormuş her zaman yemek olarak değilde böyle salata türü olarakta kullanmak çok güzel oluyor. Daha önce nohuttanda salata denemiştim ilk fırsatta tekrar yapacağım. 


Gelelim bu barbunya piyazını nasıl yaptığımıza :

ben kuru barbunya kullanıyorum görümcem öyle yapmıştı.

Yarım kilo kuru barbunya aldım 2 ye böldüm iki sefer piyaz yaptım.

250 gr kuru barbunya (akşamdan ıslatılmış)
1 orta boy kuru soğan
yarım demet dereotu
limon suyu
zeytinyağ

Akşamdan ıslattığımız banbunyalarımızı düdüklüde 25 dk kadar haşlıyoruz. (yalnız düdüklüye göre bu süre değişebiliyor)
Kuru soğanımızı piyazlık dedikleri gibi ince ince doğruyoruz. Biraz elimizle ovarak katlarının birbirinden ayrılmasını sağlıyoruz. Dereoktlarınıda ince ince doğruyoruz. Biraz soğuttuğumuz barbunyamızı büyük bir kaseye alıp üzerine soğan ve dereotlarımızı ekliyoruz. Limon ve zeytinyağımızıda kendi ağız tadımıza göre ekliyoruz. karıştırıyoruz. Salata tabağına koyup servis yapıyoruz. Et yemeklerinin yanına çok yakışıyor 

Afiyet olsun.

barbunya piyazı tarifi
barbunya piyazı tarifleri
barbunya piyazı yapılışı
barbunya piyazı nasıl yapılır?

3 Şubat 2014 Pazartesi

El acmasi ispanakli borek

Evde yufka nasıl açılır?
Ispanaklı börek
Evde açılan yufkayla börek
                                                     Elde açılan yufkayla ıspanaklı börek

yufka açmayı çok seviyorum.Bu yüzden el açması börekler bana zor gelmiyor. Oğlum evdeki ıspanaklardan gül böreği yap deyince bende bu böreği yaptım. Harika ağızda dağla incecik yufkadan çıtır çıtır börek oldular. Eğer sizde yufka açmayı seviyorsanız yada denemek istiyorsanız hemen mutfağa gidip deneyin derim.



Malzemeler
1 su bardağı su
yarım çay bardağı kadar sıvı yağ
tuz
yeteri kadar un

İç malzemesi
Ispanaklar ayıklanıp yıkanır. İnce ince doğranır. Soğanlarda küp küp doğranıp ıspanaklara eklenir tuz ve karabiber eklenip karıştırılır.İç  malzemesi hazırdır.


Bu malzemelerle sertçe bir hamur yoğuruyoruz. Ben 1-2 saat öncesinden yoğurmanızı tavsiye ederim.
Hamur dinlenince daha güzel açılıyor.
Bu hamurda 7-8 beze çıkıyor. bezlerimizi açabildiğimiz kadar açıp ince bir yufka elde ediyoruz.





hamurumuzu yumurta fırçası yardığımıyla her tarafını sıvı yağ ile yağlıyoruz. Ben bütün yufkayı sardım. Yufkalar çok ince olduğu için her tarafına iç malzemesini yayarsak yufka deliniyor.Bende tam ortasına iç malzemeyi koyup yufkayı ortadan katlayıp rulo sarıp gül böreği şekli verdim.


Afiyet olsun



Evde yufka nasıl açılır?
Ispanaklı börek

Evde açılan yufkayla börek

Zeytinyagli yaprak sarma-Zeytinyagli sarma içi nasil hazirlanir?

Zeytinyağlı yaprak sarma
Zeytinyağlı sarma içi
Zeytinyağlı dolma

                                                   Zeytinyağlı yaprak sarma nasıl yapılır?

Bugün hiç kimsenin hayır diyemeceği ve hele  hazır  önüne geldiğinde hayır demediği bir tarifi paylaşıyorum. Sanırım bunu bilmeyen yoktur. Ama benm gibi yeni evlendiğinde hiç yemek tecrübesi olmayan nerdeyse çoğu şeyi yemek kitaplarından öğrenen birileri olabileceğiniz düşünüyorum. Şimdi daha kolay internet diye bir şey var herşeyi bulabiliyorsunuz. Benimkide bir katkı olsun diye düşündüm.



Gelelim yapılışına

Malzemeler:
250 gram prinç
1 küçük çay bardağı kadar zeytinyağ
3 adet kuru soğan
1 paket kuş üzümü
1 paket çam fıstığı (marketlerde satılan küçük paketlerden)
yarım demet maydonoz
ister yaş ister kuru nane
1 tatlı kaşığı toz şeker
tuz karabiber
2 su bardağı su (küçük su bardağı)
Ben birde nar ekşisi kullanıyorum siz limonda kullanabilrsiniz

Yapılışı:
Çam fıstıklarımızı ve soğanlarımızı küp küp doğrayıp zeytinyağıyla bir tencerede kavurmaya başlıyoruz. soğanlarımız kavrulunca ayıklanmış yıkanmış princimizi ekeyip bir 1-2 çeviriyoruz.Sonra kuş üzümü, toz şeker, tuz, karabiber ve nar ekişimizi birde 2 su  bardağı sıcak suyumuzu ilave edip tencerenin kapağını kapatıp suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Bu arada yeşilliklerimiz küçük doğrayıp iç malzememize ilave edip karıştırıyoruz.

İç malzememiz hazırdır.
Elimizdeki yaprağımıza sarıp tencereye diziyoruz. Üzerini bir ik yaprakla kapatıp varsa sarma taşlarından yoksa düz bir  tabak kapatıp üzerine görünecek kadar sıcak su koyup kızık ateşte pişiriyoruz. Bir süre sonra sarmalarımızın pişip pişmediğini kontrol edip pişmişse ocağımızı kapatıyoruz. Suyu kaldıysa üstündeki tabak yardımıyla çok dikkat ederek suyunu süzdürüyoruz ama çok dikkat etmeliyiz sarmalarımız dökülmesin.
Soğumasını bekleyip servis yapıyoruz.

afiyet olsun

sarma içi nasıl hazırlanır?
zeytinyağlı yaprak sarma
yaprak sarma

Papatya ekmek-Papatya ekmek nasil yapilir?

Papatya ekmek
Evde ekmek 
Papatya ekmek nasıl yapılır?


                                                         Papatya ekmek nasıl yapılır?

Sizde ekmeğiniz evde yapmaya başladınızmı. Bence başlayın. Hem değişik şekillerde ekmekler yapabiliyorsunuz hemde içinize sine sine tüketiyorsunuz. Bu seferki ekmeğimiz papatya ekmek diye biline ekmeklerden 

Ekmek için çok fazla malzemeye ihtiyacınız yok

2 kupa su
tuz
1 paket instant maya
1 talı kaşığı toz şeker
yeteri kadar un (beyaz un, kepekli yada tam buğday unu olabilir)

Bu malzemelerle ele yapışmayan bir hamur yoğuyoruz. Oda ısısına göre yarım saat ile 1 saat arası kabarmaya bırakıyoruz. Mayalanan hamurumuzdan portakal büyüklüğünde parçalar koparıp papatya şekli verilir. yaklaşık 200 derece fırında pişirilir.

Not : Ekmeğinizin kurumaması ve yumuşak olması için ısıya dayanıklı bir kaseye su koyup fırının tabanına koyuyoruz. Suyun buharıyla ekmeğin kuruması engelleniyor.

Evde ekmek nasıl yapılır?
Papatya ekmek
ekmek nasıl yapılır?

2 Şubat 2014 Pazar

Un helvasi tarifi- Sıvı yağ ile un helvası nasıl yapılır?

Un helvası
sıvı yağlı un helvası
pratik un helvası



                                                          Un helvası nasıl yapılır?


Yıllardır un helvası yaparım. Ama genellikle katı yağ ile yada ikisi karışık yapılırdı. Ama bu tarif  sıvı yağ ile yapılıyor ve kavurması çok kolay oluyor. Deneyin göreceksiniz. Bu un helvası tarifini sevgili Berna'nın bloğunda görünce çok merak ettim  ve ilk fırsattada denedim. resimde gördüğünüz gibi renkleride çok güzel oldu değişik olsun diye kurabiye kalıplarıyla  şekil verdim. Ben tarifi denemek için su bardağı yerine çay bardağıyla denedim. Bizim aile üç kişi bize rahatlıkla yetti.



gelelim tarife

Malzemeler:
1,5 çay bardağı un
1/2 çay bardağı sıvı yağ
2 çay bardağı su (sütte kullanabilirsiniz)
1 çay bardağı toz şeker

Yapılışı:
Önce şeker ve suyu ısıtıp şekerin erimesini sağlayalım.
Sıvı yağımızı mümkünse teflon tencereye koyalım üzerine unumuzu ilave edelim kavurmaya başlayalım.
Unumuzun rengi sararıyor ve macun gibi oluyor.
Su ve şeker  karışımızı kavrulan unumuzun üzerine ekliyoruz ve devamlı karıştırarak  koyulaşmasını bekliyoruz.
Ocağın altını kapatıp 5 dk kadar dinlendiriyoruz Sonra ister kaşıkla isterseniz benim gibi kalıpla şekil verebilirsiniz.

Afiyet olsun

Un helvası nasıl yapılır?
Sıvı yağ ile un helvası
Su ile un helvası