20 Mart 2014 Perşembe

Beyaz muhallebili yas pasta tarifi-Anneanne pastasi-Findikli yas pasta

Beyaz muhallebili yaş pasta
Yaş pasta tarifi
Anneanne pastası

Bu pasta eski usulle yapılan bir pasta tarifi bizim çocukluğumuzda krem şanti, pasta kreması gibi şeyler bilinmezdi. Bu yüzden annemlerde bunları bilmezler kendi bildikleri pastaları yaparlar. Geçen sene oğlumun yaşgününde bu pastadan yapmıştı.Oğlumun yaşgünü Temmuz'da olduğu için her yıl olduğu gibi Eskişehirdeydik. Annem oğluma daha  önceki yaş gününde dışardan pasta ısmarlamıştı ama  oğlum anneanne ben hazır pastaları sevmiyorum sana zor gelmezse seneye kendin yap senin pastan daha güzel oluyor dedi. Artık pastalar evde anneanne usulü yapılıyor. Geçen günde anneannemin pastasını özledim deyince aynısını yapmaya çalıştım.

Sizinde varmı böyle anneanne tarifleriniz.

 Bizde daha çok var geçen gün de anneannesinin etli pilavını  (diğer adıyla kuzu kapama ) özlediğini söylüyordu.Anneanne tariflerinden birkaçtanesi

Kuzu kapama tarifi
Çibörek tarifi
Ciğer sarma tarifi



Malzemeler:
Kek içim:

  • 4 yumurta
  • 5 kaşık şeker
  • 5 kaşık un
  • 1 pk kabartma tozu

  • Muhallebisi için:
  • 1 litre süt
  • 6 kaşık toz şeker
  • 6 kaşık nişasta
  • 1 pk vanilya
  • Arasına koymak için muz

Karıştırma kabına yumurta ve toz şekeri koyup mikserle çırpıyoruz. Daha sonra un ve kabartma tozunu ekleyip biraz daha çırpıyoruz.Yuvarlak yaklaşık 26 cm lik tepsimize pandispanya hamurumuzu döküyoruz. 170 derece fırında pembeleşinceye kadar pşiriyoruz. Kürdan batırıp pişip pişmediğini kontrol ediyoruz.

Tencereye sütü, toz şekeri ve nişastayı koyarak sürekli karıştırarak muhallebi pişiriyoruz. Muhallebimiz koyulaşınca ocağı kapatıp vanilyasını ekliyoruz karıştırıyoruz ve ılınmaya bırakıyoruz.

Kekimizi tepsiden çıkarıp bir naylon ip yardımıyla ortadan ikiye kesiyoruz. Kekimizin alt ve üst katını ıslatamak için sıcak su ve biraz şekerle şerbet hazırlıyoruz bunla kekimizi ıslatıyoruz. Alt tabanı tabağımza yerleştirip üzerine muhallebimizin yarısını yayıyoruz. Üzerine arzu ederseniz muz dilimleri koyuyoruz. Üst parçayıda koyup kalan muhallebiyi üzerine yayıyoruz. Biz üzerine dövülmüş fındık serpiyoruz. Siz arzu ederseniz başka şeylerde serpebilirsiniz. 

Afiyet olsun

Beyaz muhallebili yaş pasta
Yaş pasta tarifi
Anneanne pastası

19 Mart 2014 Çarşamba

Ayva tatlisi tarifi

Ayva tatlısı tarifi
Ayva tatlısı nasıl yapılır?
Kaymaklı ayva talısı


Ayva mevsimi geçmeden son tatlılarımızıda yapalım. Ben ayva tatlısı yapardım ama benim gurme oğlum yemezdi. Büyüdükçe yeme şekilleri değişiyor sanırım. Senelerdir yediremediğim patlıcanı arkadaşının annesi yoğurtlu patlıcan kızartmasını önüne koyunca itiraz  edemeyip yemiş şimdi çok seviyor. Bu senede pazardan bir hafta kabak bir hafta ayva aldırdı. Bu çocuklar bizi her zaman şaşırtıyorlar.
 Ben yıllardır yaptığım avya tatlısı tarifimden farklı bir tarif denedim. Arkadaşım Mine'nin bloğunda gördüğüm tarifi denedim. Bloğumda her şekli olsun istedim. Düdüklü tencerede yapılan bir tarifim daha var ama onu denemek kısmet olmadı.

Ama ilk önce aniden gelen misafirleriniz için size çok güzel bir börek önereceğim
Patates Böreği mutlaka deneyin. Eminim pişman olmayacaksınız.

Şimdi tarife geçeyim
Malzemeler
6 adet ayva
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1 pk krem şantı

Yapılışı:
Birebir hazırladığımız su ve şekerle bir şerbet hazırlıyoruz. Ayvaların kabuklarını soyup ikiye kesip çekirdeklerini çıkarıyoruz. Kayanamakta olan şerbetimize ayvaları ilave edip ayvalar yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Ben pişen ayvalrarı birazda fırında pişirdim. Soğuduktan sonra üzerlerini krem şantiyle süsleyip servis yaptım.

Afiyet olsun.


Ayva tatlısı tarifi
Ayva tatlısı nasıl yapılır?
Kaymaklı ayva talısı


17 Mart 2014 Pazartesi

Pastirmali pacanga boregi tarifi - Firinda pacanga boregi

Paçanga böreği yapılışı
Fırında paçanga böreği
Pastırmalı paçanga böreği

Pastırma !
Benim en sevdiğim şarküteri ürünü pastırmadır. Bildiğim kadarıyla en zararsızıda o. Yalnız her pastırmayı sevmiyorum mesela elde kesilmiş pastırmayı sevmiyorum bana sert geliyor. Pastırmayı kahvaltıda biraz sıvı yağ ile tavada bir çevirip alacaksınız sonra ekmeği bana bana yiyeceksiniz. Bazıları pastırmanın çemenini sevmez ama aslında pastırmanın en güzel yeri çemenli kısmıdır. Kardeşimde onlardan biriydi. Pastırmanın çemenlerini yemezdi ben ona çemenlerini ayırıp verirdim ama şimdi oda kıymetini anladı yiyor. Pastırma Kayseri ile özdeşleşmiş ama Ben memleketimin (Eskişehir)pastırması başkadır. Eskişehir'de yılların şarküteri dükkanı Özgül Gıda'dan aldığınız pastırmaları dayanamazsınız çiğ çiğ ağzınıza atarsınız. Ah ah pastırmayı anlatırken bile coşuyorum burdan anlayın ne kadar çok sevdiğimi.

Paçanga böreği genellikle kızartılır. Ama bizim evdekilerin sağlıklı beslenmeye dikkat ettiklerini bildiğim için fırında yaptım. Ama siz isterseniz az yağda kızartabilirsiniz.
Tarife geçmeden önce birkaç tarifimi hatırlatmak istiyorum.

Evde kıymalı pide tarifimi  
Zeytinyağlı kereviz tarifimi
Pratik lahana salatası tarifimi  görmüşmüydünüz....

Börek için gerekli malzemelerimiz

3 adet yufka
250-300 gr kadar pastırma
3 adet domates
2 yeşil biber
2 kırmızı biber (olmayabilir)
12 dilim kaşar peyniri
Yumurta sarısı
Bir miktar sıvı yağ

Yufkaları 4 e bölüyoruz. Bir çeyrek yufkamızı alıp bir dilim kaşar üzerine küçük küçük doğranmış biberlerimizi ardından pastırmamızı en üstede domates dilimlerini yerleştiriyoruz. 1 tatlı kaşığı sıvı yağ gezdirip kalın sigara böreği şeklinde sarıyoruz. Yağlanmış tepsimize dizip üzerlerine yumurta sarısı sürüp  180 derece fırında kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Sıcak sıcak servis yapıyoruz. Ben böreklerimin fotoğraflarını çekerken bekleyenler sabırsızlanıyordu çünkü kaşar soğuyunca güzel olmuyor.

Afiyet olsun.


Paçanga böreği yapılışı
Fırında paçanga böreği
Pastırmalı paçanga böreği

15 Mart 2014 Cumartesi

Marmaris manzaraları - Sizi Marmaris'i gezmeye davet ediyorum



Bugün size tarif vermeyeceğim. Bugün oğlumla sahilde gezdik denizi seyrettik sahilin keyfini çıkarttık. Bu keyfi bir nebzede olsa sizede yaşatmak istedim. Bol bol resim çektim. Haydi hazırlanın Marmaris sahile gidiyoruz.



                                                           Burası Kaymakamlığın önü


Marmaris Kalesi Marinaya giden yol



Denizin güzelliğine bakın ışıl ışıl



Marmaris'te sahile indiğinizde sizi Atatürk karşılar. Bilirsiniz ki  bu güzellikleri onun sayesinde yaşıyorsunuz.

Marmaris sahili siteler'e kadar uzanıyor. En güzel yanı yeşil bir doğanın ortasında olması. Betonlaşma görüntüsü yok.


 Yeni açılan bir çay bahçesi sayesinde halk makul fiyatlarla sahilde meşhur Muğla simidinin yanında çayını içebiliyor.


Burasıda yıkılan Tansaş binasının yerine yapılan 19 Mayıs Gençlik Meydanı. Başında marketin yıkılmasına biraz üzülmüştüm merkezde herkesin ulaşabileceği bir marketti Tansaş.

Ama meydan bitince çok güzel oldu. Havuzda akşamları su ve ışık gösterileri yapılıyor.



Burasıda denizi arkanıza alıp baktığınızda Marmaris'in girişinden başlayıp Sahile uzanan Ulusal Egemenlik Caddesi

 Marmaris'in merkezi buralar sayılır Neredeyse bütün dolmuşlar buradan geçer




Meydanın adının yazılı olduğu bölüm Bir süre sonra inşallah burayıda ticaret amaçlı kullanmazlar


Ve meydandaki şelalede  balık tutan adam ve oğlu heykeli



Marmaris

Kuru yufkadan ispanakli gozleme tarifi - sac yufkasiyla ispanakli gozleme

Kuru yufkayla gözlee
Saç yufkasıyla gözleme
Ispanaklı gözleme

Biz bu yufkaları kayınvalidem, görümcem ve ben yazın Bilecik'te bahçede odun ateşinde saçta yaptık. Bu yufkaları biz açtık görümcem pişirdi. Bunları saçta pişiriyor hemen sıcakken gözleme şeklinde katlıyor. Gözleme şeklinde kuruyor hem çok fazla yer kaplamıyor hemde tavada hemen gözlemeler yapabiliyoruz. Kuru yufka yapıyorsanız bu şeklini denemenizi tavsiye ederim .

Bunlarda yazın yufkaları yaparken yaptığımız saç börekleri

Yazdan hazırladığımız yufkaları suyla ıslatıyoruz. Sofra bezinin arasına koyuyoruz. Yaklaşık 5-6 dk bekletiyoruz.
Bu arada ıspanakları ayıklayıp yıkıyoruz ve küçük küçük doğruyoruz. Üzerine lor ekleyip hazırlıyoruz.
Yumuşayan yufkalarımızı katlarını açıp normal yufka haline getiriyoruz. Biraz sıvı yağ serpip iç malzemesini koyup tekrar kat yerlerinden katlayıp az sıvı yağ koyulmuş tavada arkalı önlü pişiryoruz.

afiyet olsun

Kuru yufkayla gözlee
Saç yufkasıyla gözleme
Ispanaklı gözleme


13 Mart 2014 Perşembe

Zeytinyagli taze bakla tarifi - Dereotlu zeytinyagli taze bakla

zeytinyağlı taze bakla nasıl yapılır
zeytinyağlı taze bakla yapılışı
taze bakla yemekleri

Benim çocukluğumda bizim evde sebze yemekleri pek sevilmezdi buda biraz babamdan kaynaklanıyor sanırım. Babam sebze yemekleri mecbur kalmadıkça pek yemez bu yüzdende bizim evde fazla sebze pişmezdi. Bende bu taze baklayı sanırım arkadaşım Derya'da bir iftar davetinde yemiştim ve çok beğenmiştim  Ondan beri hersene  en az bir kere pişiririm. 
Evlendikten sonra yeme kültürüm bayağı değişti mutfağıma sebzeler girdi yalnız daha otlar konusunda acemiyim. Memleketimin Eskişehir ve tatar olmam sebebiyle otlara çok uzağız. Otları hiç tanımıyorum burada pazarda değişik otları görüyorum fakat denemeye cesaret edemiyorum. Mesela bir televizyon programında gördüğüm Şevketi Bostan diye bir yeşillik var burada daha bulamadım ama tadını çok merak ediyorum. Aslında böyle yiyecekleri hazır yiyebilecek bir restaurant bulsam en azından tadı konusunda bir fikrim olur tadını bilmediğiniz bir şeyi pişirmek biraz zor oluyor.
Çok uzattım hemen tarife geçiyorum 

Yarım kg taze bakla
1 büyük kuru soğan küp küp doğranmış
tuz
2 y k zeytinyağ
biraz su
un

Baklalarımızı ayıklıyoruz yıkadıktan sonra 1 y k un eklenmiş suda bekletiyoruz. Diğer tarafta düdüklü tenceremizde  zeytinyağında doğranmış kuru soğanları biraz çeviriyoruz. Suyun içinden süzüp aldığımız baklalarımızı, tuzunu ve dibinde görünecek kadar su koyup kapağını kapatıp önce orta büyüklükteki ocağımızda buhar çıkarmaya başlayınca mandalını kapatıp aynı ocağın altını kısarak 10 dk pişiriyoruz.. Oda sıcaklığına gelince kıyılmış dereotuyla servis yapıyoruz

Afiyet olsun

zeytinyağlı taze bakla nasıl yapılır
zeytinyağlı taze bakla yapılışı
taze bakla yemekleri

12 Mart 2014 Çarşamba

Gun menusu tarifleri

Gün menüleri
Beş çayı menüleri
Gün menüsü tarifleri

Benim gibi sizde misafirleriniz geldiğinde neler yapsam diye  düşünmüşsünüzdür. İnternete bakarsınız tarif defterlerinizi karıştırırsınız. Çünkü ben böyle yapıyorum neyin yanına ne gider diye kafamda liste hazırlıyorum. Bende benim gibi fikir arayanlara fikir vermek adına örnek menülerimi paylaşacağım. İnşallah bir nebze faydam olur.

İlk önce tuzlular olmalı gün menümüzde Bunun için ilk önce

Kıymalı karnıyarık böreğimi 
Ve Patates böreğimi öneriyorum

Tatlı çeşidi olarak Ağlayan pasta tarifimi
Tarçınlı kurabiye  tarifimi öneriyorum

Salata olarak Makarna salatamı

Ve en son olarak Mercimek Köftemi tavsiye ediyorum


Afiyet olsun

gün menüleri ve tarifleri
gün menüleri
menü planları ve tarifler

Kuzu tandir tadinda kuzu eti tarifi - Lokum gibi yumuşacik et nasil pisirilir

Kuzu tandır tarifi
Tandır tadında et
kuzu tandır tarifi
kebablar nasıl yapılır
kuzu tandır evde nasıl yapılır

Bizim evde et yemeklere konulmaz sadece yanına pilav yaparım. Yemeklerin içinde eti pek tercih etmiyoruz. Genellikle etleri düdüklü tencerede pişiriyorum. Kurban bayramlarındada kavurmalarımı düdklüde yapıyorum. Lokum gibi yumuşacık pişiyor. Et güzel pişmezse lif lif oluyor bir türlü yutamıyorsunuz. Ama düdüklüde yeterli sürede pişirirseniz harika olur. Bu kuzu kol etinide düdüklüde pişirdim.
Kuzu kol
Tuz
1 çay bardağı su

Etimizi büyük boy düdüklüüze koyuyoruz  tuzunu ve suyunu koyup kapağını kapatıyoruz. Orta büyüklükteki ocağımıza koyuyoruz. Düdüklüden hızlı buhar çıkmaya başlayınca mandalı kapatıp düdüklümüzü ocağımızın en küçük gözüne alıyoruz. Kısık ayarda 1,5 saat pişiriyoruz. Etimiz eklediğmiz suyun buharıyla  tamamen pişmiş oluyor. 
Arzu ederseniz fırına verip biraz kızartabilirsiniz ama ben kurutmaya gerek duymuyorum bu yüzden fırına koymuyorum.

Afiyet olsun.


Kuzu tandır tarifi
Tandır tadında et
kuzu tandır tarifi
kebablar nasıl yapılır
kuzu tandır evde nasıl yapılır

11 Mart 2014 Salı

Mor lahana salatasi tarifi - Kirmizi lahana salatası

Mor lahana salata tarifi
Pembe lahana salata

Eminim sizde benim gibi bu salatayı kebapçılarda gördüğünüz gibi pembe yapmak için çaba harcamışsınızdır. Ben kebapların yada lahmacunların yanında getirilen bu salataya bayılırdım ama bir türlü bu rengi tutturamazdım. Bir sürü şey denemiştim mesela sirke, limon tuzu, limon suyu ama bir türlü olmuyordu. Ama bununda her yemeğin olduğu gibi bir püf noktası varmış.

Eşimin iş yerindeki aşçının bu salatayı yaptığını görünce hemen tarif istedim. Dün geceden beri fikrini yazan arkadaşlara teşekkür ederim.
Tarife geçmeden önce
Daha önceki tariflerimi hatırlatmak istiyorum.

Tavuk suyu çorbamı 
Patlıcan musakka tarifimi
Portakal muhallebili sütlü tatlı tarifimi görmüşmüydünüz.

Mor lahanaları ince ince kıyıp bir kapaklı borcama koyuyoruz üzerine miktarına göre biraz limon tuzu, biraz sirke, biraz tuz ve en önemlisi yıllarca bu malzemelerle yaptığım ama istediğim rengi tutturamadığım salataya toz şeker ekliyoruz. Elimizle biraz karıştırıyoruz. kapağı kapatıp buzdolabında bekletiyoruz. Çok güzel bir rengi olan kebapçılarda yediğimiz salatamız hazır oluyor. Ben kırmızı lahanayı alıp hepsini kıyıyorum karıştırıp dolapta bekletiyorum istediğim zaman çıkarıp yiyoruz.

Not: Lahana miktarına göre ölçüler değişeceği için ölçü vermiyorum.Bu sizin göz kararınıza kalmış

Afiyet olsun


Mor lahana salatası tarifi
Kırmızı lahana salatası
Pembe lahana salata tarifi

9 Mart 2014 Pazar

Mayali kiymali pogaca tarifi- kiymali pogaca

Mayali kıymalı poğaça tarifi
mayalı kıymalı poğaça tarifi
kıymalı poğaça tarifi resimli
poğaça tarifi 
                                                                             Mayalı kıymalı poğaça

Bu mayalı poğaçaları annem yapıyor. Annemin diğer hamurişleri gibi bu poğaçalarıda çok beğenilir. Birde turşularını unutmamak gerekir. Turşuları çok farklı oluyor. Yıllardır ben gurbetteyim turşularımı annem yapar hangi arkadaşıma tattırdıysam bayıldı. Turşulara sevgisini katmasının yanında kapak olarak bazı yeşillikler koymasının farkı oluyor lezzetinde. Maalesef sıcak bir yerde yaşamamın dolabada fazla bir şey koyamamam yüzünden çok az getirebiliyorum. 
Tarife geçmeden önce daha önce daha önceki mayalı poğaçalarımı hatırlatmak istiyorum.
Mayalı peynirli poğaça tarifimi
Mayalı simit poğaça tarifimi
Mayalı karaköy poğaçası tarifimi  görmüşmüydünüz?

Malzemeler
1 su bardağı süt
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı ılık su
1/2 subardağı sıvı yağ
1 pk instant maya
tuz
Alabildiği kadar un
üzerine sürmek içim yumurta sarısı

İç malzemesi:
300 gr kıyma
1 adet kuru soğan küp küp doğranmış
2 adet çarliston biber
1 büyük domates 
tuz
karabiber
 Domates ve biberleride küçük küçük doğruyoruz. Küp küp doğranan soğan, kıyma, tuz ve karabiberle karıştırıp iç malzememizi hazırlıyoruz. 

Hamur için bütün malzemeleri bir kaba koyup alabildiği kadar un ekleyip ele yapışmayan bir bir hamur elde ediyoruz. Hamurumuzu ılık bir ortamda 1 saat kadar mayalanmaya bırakıyoruz. Mayalanan hamurumuzdan mandalina büyüklüğünda parçalar koparıp avucumuzda fincan tabağı büyüklüğünde açıp ortasına iç malzeemizi koyup bütün kenarlarını ortada birleştirip birleşim yeri altta kalacak şekilde tepsiye diziyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürüp 200 derece fırında kızarıncaya kadar pişiriyoruz. 

Afiyet olsun. 

Mayali kıymalı poğaça tarifi
mayalı kıymalı poğaça tarifi
kıymalı poğaça tarifi resimli
poğaça tarifi 

8 Mart 2014 Cumartesi

Lahana yataginda kofte tarifi

Sebze yedirmenin yolları
Sebze yatağında köfte

Bugün tarif değil bir önerimi paylaşmak istiyorum. Benim oğlum maalesef sebze yemeği hiç sevmez. Bunun için sebzeleri şekilden şekile sokarım. Karnabaharı böreğini,  güveçte, beşamal soslusunu yaptım. Burdada  daha önce tarifini verdiğim lahana kavurmasını köfteyle servis edince lahanayıda itiraz etmeden yedi. Ben bunun gibi yaparak köftenin hatırına sebzeleri yedirebiliyorum. Sizede tavsiye ederim


Bulgurlu lahana kavurması tarifimi burada görebilirsiniz.

7 Mart 2014 Cuma

Şehriye Salatası tarifi - Yıldız şehriye salatası

Şehriye salatası
Mısırlı şehriye salatası
Yıldız şehriye salatası


Geçen gün komşularım gelecekti aslında başka bir salata yapmıştım ama bir arkadaşım telefonda bu salatadan bahsetti. Aklıma takılınca son anda bu salatayıda yaptım. Biraz şanssızlıklar yaşadım ama sonuç güzeldi. Son anda karar verince malzemeler biraz değişti. Havuçları pişirmek için mikrodalgaya koydum fakat fazla süreye ayarlamışım havuçlar kül oldu. Bende salata turşusu konurda neden havuç turşusu konmasın diye düşündüm.

sonunda bu yukarıda gördüğünüz salata ortaya çıktı şehriye yemeyen oğlum bile yedi :)

Komşu toplantılarında salata çeşitleri konusunda zorlanıyoruz değişik salatalar arıyoruz. Bende deniyorum.

Sizlerden ricam bana değişik salata tariflerinizi gönderin bende deneyeyim

Daha önce
Mantar salatası'ni
Marmaris Salata'mı
Kereviz Salata'mı  gördünüzmü

Malzemeler

1 su bardağı yıldız şehriye
3-4 tane salatalık turşusu
3-4 tane havuç turşusu
1 su bardağı kadar konserve mısır
2 adet kırmızı biber
2 adet taze soğan
1/2 demet dere otu

1 su bardağı şehriyeyi haşlıyoruz. Turşuları ve biberleri tavla zarı şeklinde Taze soğan ve dereotlarını küçük doğruyoruz. Bütün malzemeleri bir kasede karıştırıyoruz zeytinyağ ve tuz ekliyoruz. Ben küçük kaselerde servis yaptım.

Afiyet olsun

Şehriye salatası tarifi
Mısırlı şehriye salatası
Yıldız şehriye salatası

6 Mart 2014 Perşembe

Sutlu tatli tarifleri-sutlu tatlılar



Sütlü tatlılarımdan bir kaçını bir araya topladım. Hepsi birbrinden güzel tarifler Bizim evde en sık yapılan sütlaçtır. Eşim çok sever. Sütlü tatlılar hafif oldukları için doktorların bile tavsiye ettiği tatlı çeşidi oluyor. Ben bu tatlıları yaparken mümkün olduğunca yağ oranlarını azaltıyorum. Sizede  böylesini tavsiye ederim. Ben artık yemeklerde lezzetin yanında sağlıklı olmasınada önem veriyorum. Hastalıkların çoğaldığı bu dönemde sağlık çok önemli bunun için gerekirse lezzetten biraz ödün verebiliriz sanırım.

Gelelim tariflere

Krem karamel tarifim

Meyve soslu irmik tatlısı tarifim


Sütlaç tarifim


Cevizli İrmik tatlısı tarifim


Yalancı kazandibi tarifim


Hindistan cevizli tavuk göğsü  tatlısı tarifim


Bisküvili muzlu rulo tatlı tarifim


Çikolata soslu tatlı tarifim

Sütlü tatlı tarfileri
Sütlü tatlılar
Pratik sütlü tatlılar
Kolay sütlü tatlılar

5 Mart 2014 Çarşamba

Enginar dolması tarifi

enginar dolması
zeytinyağlı enginar dolması
enginar dolması tarifi 


Nefisti nefis! Bu enginarları Tansaşta görünce hemen aldım. Çok tazeydiler biraz geçince çok kılçıklanıyorlar öylede ben sevmiyorum. Zaten daha önce söylediğim gibi bizim evde kimse enginar yemez bunları ben yedim. Harika olmuşlar. Ellerime sağlık. Daha öncede Kuzu Etli Enginar yapmıştım oda çok güzel olmuştu. Bence öylede deneyin derim. 
Tarife geçmeden önce bir kaç tarifimi hatırlatmak istiyorum.


Görmüş müydünüz?

Ben 2 tane enginar kullandım evde hazır yarım kavanoz garnitürüm vardı. Tencereye enginarlarımı dizdim. Üzerilerine garnitürümü paylaştırdım tencerenin dibine 2  ymek kaşığı kadar zeytinyağ koydum. Enginarların hizasına kadar sıcak su koyup Ocağımın en küçük gözünde kısık ateste suyu bitene kadar pişirdim. Ilınınca servis yapabilirsiniz

Afiyet olsun

enginar dolması
zeytinyağlı enginar dolması
enginar dolması tarifi 

4 Mart 2014 Salı

İslim kebabi tarifi - Patlican - kofteli islim kebabi

kürdan kebabı
köfteli islim kebabı
islim kebabı nasıl yapılır
etli islim kebabı

Patlıcanla yapılan bütün yemeklere bayılırım. Genelikle de hepsini yaparım. Ama bir yemek davetiniz varsa islim kebabı sofranıza çok yakışır. Sunumuyla lezzetiyle harika bir yemektir. Bugüne kadar patlıcanla yapılan bir çok tarif ekledim ama geçen gün İslim kebabını eklemediğimi farkettim İlk fırsatta yapıp fotoğrafını çektim. 
Tarife geçmeden önce eski tarifleri kısaca hatırlatmak istiyorum.


Bu yemek için en önemlisi uzun ve düzgün patlıcan seçmeniz gerek.Ben bir patlıcandan 2 adet islim kebabı yapıyorum. Kişi sayısına göre ayarlayabilirsiniz. İçine kıyma, kuru soğan, biraz ekmek içi, tuz ve karabiber koyarak köfte yapıyorum. Patlıcanları uzunlamasına 4 'e kesiyoruz. kızgın yağda arkalı önlü kızartıyoruz. Ben köfteleri kızartmıyorum çünkü fırında köfteler çok kolay pişiyor. Patlıcanları + şeklinde yerleştirip ortasına köftemizi koyup bir dilim domates ve bir parça biber koyup kürdanla tutturuyoruz.Tepsimize dizip salçalı su yapıp fırında pişiriyoruz 

Afiyet olsun.

kürdan kebabı
köfteli islim kebabı
islim kebabı nasıl yapılır
etli islim kebabı

3 Mart 2014 Pazartesi

Mayali pogaca tarifleri - Mayali hamur isi tarifleri

Mayalı poğaça tarifi
Mayalı simit poğaça
Karaköy poğaçası

Mayalı poğaçalar sanırım herkesin en çok yaptığı tariftir. Benim bu bloğu açmamın nedeni benim gibi evlendiğinde çok fazla bir şey bilmeyen genellikle çoğu şeyi annesinden ve tarif kitaplarından öğrenen mutfak konusunda acemi hanımlardı. Benim evlendiğim dönemde internet bu kadar yaygın değildi.  Yemek kitaplarım vardı. Şimdi internet te her şey var benimde bir tuzum olsun diyorum.

Mayalı hamurla yaptığımız hamur işleri

Mayalı peynirli poğaça tarifim


Mayalı patatesli gül böreği tarifim



Mayalı kıymalı karnıyarık poğaça tarifim



Mayalı simit poğaça tarifim

Mayalı zeytinli ve patatesli poğaça tarifim

Mayalı karaköy poğaçası tarifim

Mayalı poğaça tarifi
Mayalı simit poğaça
Karaköy poğaçası