12 Mayıs 2006 Cuma

Çiğbörek tarifi- Kiymali çiğbörek tarifi



Tatarlara özgü bir hamur işi çiğbörek. Bildiğim kadarıyla kızgın yağa atıldığında cıkardığı sesten dolayı şır börek deniliyormuş. Ama zamanla değişerek çiğbörek adını almış. Eskişehir'e gittğinizde yemeden dönmemeniz gereken bir börektir. Çiğbörek'te önemli olan hamurunun inceliği ve pişirmesidir. Yağda fazla kalırsa çok yağlı olur az tutulursa içi çiğ kalır. Bloglarda bir sürü çiğbörek diye eklenen börek var ama ne yazıkki çoğu çiğbörek değil. Gerçek tatar ve bir Eskişehir'li olarak tarifi veriyorum.






ÇİĞBÖREK
1 SU BARDAĞI SU
TUZ
ALABİLDİĞİ KADAR UN
İÇ MALZEMESİ
300 GR KIYMA
1 TANE KURU SOĞAN RENDELENECEK
TUZ KARABİBER
SÜRÜLMESİNİ SAĞLAYACAK KADAR SU


YAPILIŞI
MALZEMELERLE KULAK MEMESİ YUMUŞAKLIĞINDA BİR HAMUR YOĞRULUR
HAMUR KÜÇÜK CEVİZ BÜYÜKLÜĞÜNDE PARÇALAR AYRILIP YAKLAŞIK 20 CM ÇAPINDA HAMURLAR AÇILACAK HAZIRLANAN İÇ MALZEMESİ HAMURLARIN YARISINA SÜRÜLÜP KAPATILIR VARSA TIRTIRLI BÖREK KESECEĞİ YOKSA ÇAY TABAĞIYLA YARIM DAİRENİN KENARLARINI İNCE BASTIRARAK KESİN KENARLARINDAN ÇIKAN PARÇALARIDA TOPLAYIP TEKRAR AÇARAK DEĞERLENDİRİN KIZGIN BOL YAĞDA KIZARTILACAK SICAK SERVİS YAPILACAK
AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder