31 Ocak 2014 Cuma

Kiymali lahana sarmasi tarifi - Kiymalı lahana sarmasi nasil yapilir?

Lahana sarması
Kıymalı lahana sarması
lahana sarması nasıl yapılır?




Kıymalı lahana sarması nasıl yapılır?


Benim en sevdiğim sarmalardan biridir lahana sarması. En sevmediğim yanı lahanaları haşlama bölümüdür. Lahanaları tam kıvamında haşlamak gerekir ne çok ne az. Sonra gerisi kolay. Siz yapmayı severmisiniz bu sarmayı.



Malzemeler:
haşlanmış lahana yaprakları
300 gr kıyma
2 çay bardağı prinç
1 adet kuru soğan rendelenmiş
2 yemek kaşığı salça
tuz
karabiber
1 yemek kaşığı kadar sıvı yağ

Yapılışı :
Lahanayı yaprak ayırıp damarlı yerleri kesip alıyoruz. Yumuşak kısımlarını tencerede kaynayan tuzlu suda 1 dk az tutarak haşlıyoruz. Lahanaları mümkünse üst üste koymuyoruz. Tepsiye alıyoruz üst üste  gelince ısıyla çok yumuşuyorlar.
Diğer tarafta kıyma, prinç, rendelenmiş soğan, salça, tuz, karabiber ve sıvı yağımızı karıştırıyoruz. Yaprakları sarabileceğimiz büyüklükte  kesip sarmalarımızı sarıyoruz. Tencereye dizip üzerine sarma taşını koyup yeteri kadar su koyup pişiriyoruz.

afiyet olsun

kıymalı lahana sarması
lahana sarması nasıl yapılır
sarma iç malzemesi 

Domates corbasi tarifi~Kisin domates corbasi nasil yapilir?


Domates corbasi
Domates corbasi nasil yapilir?
Kisin domates corbasi




                                                  Kışın domates çorbası nasıl yapılır?

Evet bu ara bizim evin en favori çorbasını paylaşıyorum. Akşam şu yemeğin yanına ne yapayım diye bir soru sorduğumda hemen cevap domates çorbası oluyor. Bizim evde bol miktarda yazdan yapılmış domates suları tüketiliyor. Sevgili Berna'nın çekilişinde kazandığım domates sosları kısa zamanda makarna sosu olarak kullanıldı. Annemin yaptığı domates sularıda bitmek üzere. Kışın domates çorbalarında süper oluyor.


Şimdi tarife geçelim

1 küçük kavanoz domates suyu
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1/2 yemek kaşığı kadar ev yapımı salça
tuz
yeteri kadar su

Yapılışı :
Çorba tenceremize sıvı yağımızı ve unu koyup unun kokusu çıkıncaya kadar kavuruyoruz. Sonra sırayla salça, domates suyu, tuz ve yeteri kadar suyumuzu ekliyoruz. Ben blendrım plastik uclu olduğu için kaynamadan blendırdan geçiriyorum. Sonra tekrar ocağa alıp sürekli karıştırarak pişiriyorum. kaynayıp 1-2 kaynadıktan sonra ocağı kapatıyorum. Sıcak sıcak kaselerimize koyup üzerine kaşar rendesiyle servis yapabiliriz.
Afiyet olsun
                                              Berna'nın çekilişinden kazandığım kışlık ürünler

yaz domatesleriyle çok lezzetli bir çorba yapmış olduk

kolay domates çorbası tarifi
kışın domates çorbası nasıl yapılır?
domates çorbası

29 Ocak 2014 Çarşamba

Tatarlara ozgu boreklerimiz











Bu resimde gördüğünüz hamur işleri tatarlara özgü hamur işlerimiz.Hepsi birbirinden güzel oluyor.Merak ettiğiniz tariflere bakıp belkide denemek istersiniz.  



Çoban göbete  hamurun arasına patatesli bir iç malzemesi hazırlanarak yapılır. deneyen herkes tarafından beğenilen bir tariftir.


Kavurma börek  katmerli bir hamur hazırlanarak prinçli ve kıymalı bir iç hazırlanarak poğaçaya benzer yapılan bir hamur işidir.

Sarburma   yufkalar açılarak içine istediğiniz malzeme konularak yapılan gül böreğinin büyük hali olarak yapılan bir börektir.

Prinçli göbete  Genellikle bebek mevlütlerinde yapılan genelde tek tek açılarak baklava gibi çok katlı olan içine prinçli kıymalı iç malzemesi konularak yapılan bir börektir






Firin Sutlac Tarifi-Firin sutlac nasil yapilir?

Fırın sütlaç
Fırın sütlaç nasıl yapılır?
Evde fırın sütlaç


                                                        Fırın sütlaç nasıl yapılır?

 Bu blogtaki ikinci fırın sütlaç  tarifim. Daha önceki kendi tarifimdem uyarladığım bir tarifti. Yıllardır o tarifi uyguluyordum. Geçenlerde eşim iş yerindeki aşçıdan yeni bir tarif almış orda herkes çok beğeniyormuş. Bir kaç seferdir bu tarifi yapıyorum. Tarif 20 porsiyon çıkacak  şekilde verilmiş. Ama ben bunun genellikle yarısını uyguluyorum. Yeterli oluyor. 


10 porsiyonluk tarif için ölçüler


2 lt süt

2 su bardağı toz şeker
2 yumurta sarısı
125 gr prinç unu
1/2 su bardağı prinç
300  gr  su
2 paket  vanilya
arzuya göre damlasakızı

Yapılışı:

1/2 su bardağı prinç ve 300 gr su kapağı yarım kapalı bir tencerede kısık ateşte pişrilir. Sık sık kontrol ederek hiç su kalmayacak şekilde pişiriyoruz. Sütü büyük bir kaseye alıp yumurta sarılarını ekliyoruz ve süzgeçten süzerek yumurta sarıları bazen pürtük pürtük oluyor. Süzgeçle süzerek kötü bir görüntü olmasını engelliyoruz. Sonra  toz şekeri, prinç ununu ve vanilyayı ekleyip güzelce karıştırıyoruz. Bu karışımı  prinçlerin olduğu tencereye koyuyoruz. Tenceremizi ocağa koyup sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Kaynamaya başlayınca 1-2 taşım daha kaynatıp ocağı kapatıyoruz. sütlacımızı ister güveçlere ister  resimde gördüğünüz gibi folyolara koyup fırının üst ızgarasını açıp 1-2 dakika kadar üstlerinin kızarmasını sağlıyoruz. Soğuyunca servis yapıyoruz

afiyet olsun





fırın sütlaç tarifi
sütlü tatlılardan fırın sütlaç 
evde fırın sütlaç nasıl yapılır

28 Ocak 2014 Salı

Kiymali bezelyeli patates yemegi

Kıymalı bezelyeli patates
Bezelyeli patates
Kıymalı bezelye patates


   
                                            Kıymalı bezelyeli patates yemeği nasıl yapılır


Ben yazın bezelyemi alıp deepfrize atıyorum. Kışın böyle yemeklerde yada salatalarda veya pilavlarda kullanıyorum. Bizim evde sadece bezelye ile yapılan yemek pek tercih edilmiyor. Ama böyle içine patatesde koyarsam itiraz edilmeden yeniyor. Ben bu usulü yazın taze fasulye yemeğindede kulanıyorum. Sizede böyle kandırmacaları tavsiye ederim.


Gelelim yapılışına:
Malzemeler

Patates (kişi sayısına göre ayarlanacak)
Bezelye (oda patatesle orantılı olması gerek)
150-200gr kıyma
Domates salçası
1 Adet kuru soğan
Tuz
Yeteri kadar su

Yapılışı:
Tenceremize kıymamızı koyuyoruz rengi dönene kadar kavuruyoruz. Sonra küp küp doğranmış kuru soğanlarımızıda ekleyip bir sürede soğanlarla beraber kavuruyoruz. Salçamızıda bir dk kadar kavurup sırayla bezelye ve kuşbaşı doğradığımız patateslerimizi tuzumuzu ve üzerini biraz geçecek kadar sıcak suyumuzu ekliyoruz pişmeye bırakıyoruz. Birer tane bezelye ve patatesten alıp pişip pişmediğini kontrol ediyoruz.
İsterseniz yanına makarna yaparak bir öğün olarak tüketiyoruz

afiyet olsun

kıymalı bezelyeli patates
bezelyeli patates
kıymalı bezelye ve patates yemeği



26 Ocak 2014 Pazar

Tavuk suyu corba

terbiyeli tavuk suyu çorba
şehriyeli tavuk suyu çorba
şehriyeli tavuk çorbası
sehriyeli-tavuk-corbasi
tavuk suyuna çorba tarifi
    Grip mikrobunun bol olduğu bu günlerde en çok tavsiye edilen çorbaymış bu Tavuk suyu çorba
Ben suyunu çorbada kullanmayı sevdiğim için bütün tavuk alıyorum. Parçalayıp haşlıyorum. suyunu  ve biraz beyaz etini çorbada kullanıyorum.
Bütün tavuğumuzu güzelce içini dışını yıkıyoruz. bazen bütün olarak bazende parçalanmış halde tencereye koyup üzerine örtüp biraz geçecek kadar su ve tuz koyup haşlıyorum.Haşlanan tavuğun suyunu süzüp bir tencereye alıyorum. Ayrı bir kasede 1 tepeleme yemek kaşığı un ve 3-4 kaşık yoğurdu karıştırıyorum. Tavuk suyundan bir kepçe alıp kaışımın biraz ısınmasını sağlıyorum. Tel süzgeçten süzerek karışımı tavuk suyuna ekliyorum tabi hemen çırpma teliyle karıştırıp topaklanma olmasını engelliyoruz. Güzelce karıştırılan çorbaya 1 küçük çay bardağı kadar şehriye ve küçük küçük didiklediğim tavuk etlerini ekliyorum. Ocakta devamlı karıştırarak kaynamasını bekliyoruz. 1-2 taşım kaynayınca ocağın altını kapatıyoruz. Kendi sıcaklığıyla eklediğimiz şehriyelerde pişiyor.

Çocuklarımıza yada alemize güvenle yedirebileceğimiz katkı maddesiz harika Tavuk suyu çorbamız hazır

Afiyet olsun

tavuk çorbası
çorba tarifleri
tavuk suyu çorba tarifi



24 Ocak 2014 Cuma

Evde Doner -Evde Doner nasil yapilir?



Hafta sonu evde döner yapmaya ne dersiniz. Ben yaptım süper oldu.Bence sizde deneyin pişman olmazsınız. Ne eti olduğunu bildiğiniz bir etten yaparak içinize sinerek yiyebilirsiniz. Kasabınızdan birazda kuyruk yağı almayı unutmayın
Bu döner için 1 kg kadar  Dana kontrifile bütün bir ete ve 50 gr kadar kuyruk yağına ihtiyacımız var. Etimizi önceden alıp dondurucuda donduruyoruz. Yapmayı planladığımız gün dolaptan çıkarıp kesilebilecek kıvama gelmesini bekliyoruz. Etimizi keskin bıçakla böyle yaprak yaprak kesiyoruz. kuyruk yağımızı küçük parçalar halinde doğruyoruz tavaya koyup ocağı açıyoruz. yağı kavurmaya başlıyoruz. Yağlar erimeye başlayınca etleri ilave edip bir iki tanede Defne yaprağı ekleyip etleri renkleri dönünceye kadar kavuruyoruz. Sonra tavamızın kapağını kapatıp birazda kapağı kapalı olarak pişriyoruz bu arada et suyunu salar ve tekrar çeker.Etlerin pişip pişmediğini kontrol edip piştiyse biraz tuz ve karabiber ilave  edip etlerin biraz kızarmasını sağlıyoruz. Dönerimiz artık hazırdır. Bize bu döner iki öğünlük oldu bir öğünde pilav üstü döner olarak diğer öğündede lavaşla dürüm olarak tükettik. Sizde istediğniz gibi kullanabilrsiniz...
afiyet olsun



evde döner nasıl yapılır
evde et döner nasıl yapılır 
ev döneri nasıl yapılır 
pilav üstü döner

20 Ocak 2014 Pazartesi

İncirli Cevizli Kek -İncirli Cevizli Muhallebili Kek




Bu keki ilk defa komşumda yemiştim ve çok beğenmiştim. Çokta hafif bir kek. Kekinin malzemesinde hiç yağ yok. Misafirleriniz için çok güzel bir ikram olacaktır.


Malzemeler

Keki için:
-3 adet yumurta
-6-7  adet suda bekletilmiş kuru incir
-1 su bardağı iri kıyılmış ceviz
-1 su bardağı toz şeker
-1  pk kabartma tozu
-1 su bardağı un

Şerbeti için:
-1,5 su bardağı su
-1 yemek kaşığı nescafe
-Yarım su bardağı tozşeker

Muhallebisi için:
-1 litre süt
-2 yemek kaşığı nişasta
-2 yemek kaşığı un
-5 yemek kaşığı toz şeker
-1 tatlı kaşığı tereyağ
-1 paket krem şanti

Üzerine: Hindistan cevizi ve kakao

Yapılışı:

Kek için yumurtaları şekerle birlikte iyice köpük köpük olana dek çırpalım. Un ve kabartma tozunu eleyerek yumurtalı karışıma ekleyelim. İncirleri küçük küçük doğrayalım. Cevizlerle birlikte kek hamuruna ilave edelim. Kek karışımını yağlanmış kare borcama koyalım. 170 derece fırında pişirelim.

Şerbeti için su, nescafe ve şekeri karıştıralım. Suyun sıcaklığı şekeri eritecek şekilde olmadı gerekir.
Fırından çıkan kekimizi biraz soğuttuktan sonra çatalla her tarafını delelim. Üzerine hazırladığımız şerbeti dökelim.

Muhallebi için krem şanti ve tereyağ hariç bütün malzemelri tenceremize koyup devamlı karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirelim. Koyulaşınca tereyağını ilave edip güzelce karıştırıp ocağı kapatalım.
Muhallebimiz soğuyunca toz krem şantiyi ekleyip mikserle iyice çırpalım.

Muhallebimizi kekimizin üzerine döküp üzerine kakaoyla karıştırdığımız hindistan cevizini serpelim.dolapta soğumaya bırakalım..
Afiyet olsun

19 Ocak 2014 Pazar

Kütük Pasta



Yılbaşında bu Kütük Pastayı denedim. Herkesin kendine göre rulo pasta tarifi vardır. Bu tarif annemin tarifi. Ben klasik fırın tepsileriyle yaptım. ölçüler tam geldi. Bence sizde bu pastayı çay davetlerinize  yada doğumgünü partilerinize yapabilirsiniz.


Malzemeler

5 yumurta
8 y k toz şeker
1 pk kabartma tozu
8 kaşık un

içine sürülen muhallebisi  için
Yarım kilo süt
3 y k toz şeker
1 paket vanlya
3 y k prinç unu
2 y k kakao
Bir avuç kadar damla çikolata

Üst kaplaması için
1 pk kakaolu krem şanti
1 bardak süt


Yapılışı
yumurta ve toz şeker mikserle çırpılacak. üzerine un ve kabartma tozuda eklenip bütün malzemeler çırpılır. Fırın tepsisine yağlı kağıt koyulur ve çırpılan karışım tepsiye yayılır. 180 derece fırında pembeleşinceye kadar pişirilir. Kek fırından çıktıktan sonra 1-2 dk beklenip bir yağlı kağıt üzerine koyulup kek 2 yağlı kağıdın arasında kalacak şekilde rulo sarılır. soğumaya bırakılır.

Diğer tarafta bir tencereye süt, şeker, vanilya, prinç unu ve kakao konulup çırpma teliyle pütürsüz hale gelinceye kadar çırpılır. Tencere ocağa koyulup sürekli karıştırarak pişirilir koyulaşmaya başlayınca damla çikolatalar ilave edilir. Tamamen koyulaşınca ocak kapatılır arada bir karıştırılarak ılınmaya bırakılır.

krem şantide sütle çırpılıp biraz dinlenmesi için buzdolabına konulur.

Rulo yaptığımız pandispanya açılır. Üzerine  pişirdiğimiz muhallebi sürülür. tekrar rulo sarılır. Kenarları 1 er cm kadar kesilir düzgün olması için . Rulonun bir kenarından  3 parmak kadar kısmı kesilip rulo pastanın  bir kenarına doğru oturtulur. Pastamızın her tarafına hazırladığımız krem şantiyi sürüyoruz. Sonra çatalla agaç kabuğu gibi görünmesi için çizikler atıyoruz. Ağacın damarlarını benim gibi damla çikolatalarla yada beyaz krem şantiyle yapabilirsiniz.

afiyet olsun yaparsanız fikirleriniz bekliyorum :)

17 Ocak 2014 Cuma

TAM BUĞDAY UNUNDAN SANDVİÇ EKMEĞİ



BİLDİĞİNİZ GİBİ UZUN ZAMANDIR EKMEĞİMİ KENDİM YAPIYORUM. DEĞİŞİK ŞEKİLLER DENİYORUM. BU SANDVİÇ EKMEĞİNİDE NURSEVİN ARKADAŞIMIN BLOĞUNDA  GÖRÜNCE  DENEMEK İSTEDİM. EKMEĞİ DAHA ÖNCE BEYAZ UNDAN İÇİNE RUŞEYM KATARAK YAPIYORDUM. GEÇEN GÜN MARKETTE 5 KG PAKETLERDE TAM BUĞDAY UNUNU GÖRÜNCE HEMEN ALDIM. GENELLİKLE MARKETLERDE 1 KG UNLAR VAR. ONLAR BANA AZ GELİYOR ÇÜNKÜ BEN YAPINCA 2-3 GÜNLÜK YAPIYORUM EKMEĞİ. BU EKMEKLERİDE TAM BUĞDAY UNUNDAN YAPTIM. BEN KENDİ TARİFİMLE YAPTIM FAKAT SANDVİÇ EKMEĞİ OLACAĞI İÇİN BİRAZ SÜT BİRAZDA SIVI YAĞ EKLEDİM. BENCE SİZDE ÇOCUKLARINIZA EVİNİZDE SANDVİÇ EKMEKLERİNİZİ YAPABİLİRSİNİZ.

 AYNI GÜN YERSENİZ TAZE TAZE YUMUŞACIK OLURLAR ERTESİ GÜNE KALIRSA BEN MİKRODALGA FIRINDA ISITIYORUM GENE TAZECİK VE SICACIK OLUYORLAR.
GELELİM TARİFE

MALZEMELER
2 KUPA ILIK SU
1 ÇAY BARDAĞI KADAR SÜT
1/2 ÇAYBAĞI SIVI YAĞ
1 PK İNSTANT MAYA
TUZ
1 TATLI KAŞIĞI TEPELEME TOZ ŞEKER
ALABİLDİĞİ KADAR TAM BUĞDAY UNU

BU MALZEMELERLE YUMUŞAK BİR HAMUR YOĞURUYORUZ. YALNIZ DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN BU UN ÇOK ÇABUK SERTLEŞİYOR UNUNU AZAR AZAR EKLEYİN SERT BİR HAMUR ELDE EDERSENİZ ILIK SUYLA KIVAMINI YUMŞALTIN.

RESİMDEKİ ŞEKİL VERİP ÜZERLERİNE BIÇAKLA BİRER ÇİZİK ATIN. 180 -200 DERECE FIRINDA PİŞİRİN.

NOT :BEN EKMEKLERİMİ PİŞİRİRKEN KURU OLMASINLAR DİYE ISIYA DAYANIKLI BİR KASEYE SU DOLDURUP FIRININ TABANINA KOYUYORUM. SU BUHARI EKMEKLERİN KURUMASINI ENGELLİYOR

AFİYET OLSUN

13 Ocak 2014 Pazartesi

YOĞURTLU BROKOLÍ KARNABAHAR SALATASI




ÍÇ HASTALIKLARI UZMANI DR AYÇA KAYA GEÇEN GÜN TELEVÍZYONDA KIŞ MEVSÌMÌNDE KARNABAHAR VE BROKOLÌYÌ SOFRANIZDAN EKSÌK ETMEYÌN DEDÌ.
BENDE BU AKŞAM BU SEBZELERÌ SALATA OLARAK SOFRAMA KOYMAYI TERCÌH ETTÌM. BEN SEBZELERÌ AŞAĞIDAKÌ RESÌMDEKÌ APARATLA HAŞLIYORUM. ÜZERLERÌNE SARMISAKLI YOĞURTLA SERVÌS YAPTIM. SÜPER OLDU.

10 Ocak 2014 Cuma

Cevizli peynirli erişte tarifi

Bu makarnayı ilk defa annem yapmıştı yıllar önce. Harika bir lezzet .
Bu eriştelerde ev eriştesi olduğu için lezzeti çok harika oluyor. Hazır erişteyle böyle olmaz. Tarif yazmama gerek yok sanırım

9 Ocak 2014 Perşembe

İRMİK HELVASI



BU İRMİK HELVASINI SEVGİLİ NURSEVİN ARKADAŞIMIN BLOĞUNDAN ALMIŞTIM. 1-2-3-4 İRMİK HELVASI NEDENMİ





MALZEMELER

1 ÖLÇÜ TEREYAĞ
2 ÖLÇÜ İRMİK
3 ÖLÇÜ TOZ ŞEKER
4 ÖLÇÜ SU YADA SÜT

YAPILIŞI
BEN ÖLÇÜ OLARAK SU BARDAĞI KULLANDIM. TEREYAĞINI ERİTİP 1 SU BARDAĞI OLACAK ŞEKİLDE OLSUN YAĞIMIZIN ÜSTÜNE DOLMALIK FISTIKLARIMIZI VE İRMİĞİ EKLİYORUZ FISTIKLAR KIZARMAYA BAŞLAYINCAYA KADAR KAVURALIM. DİĞER TARAFTA 4 SU BARDAĞI SU VEYA SÜTÜ  3 SU BARDAĞI ŞEKERİ ERİYİNCEYE KADAR ISITALIM. KAVRULAN İRMİĞİMİZİN ÜZERİNE ŞEKERLİ SIVI KARIŞIMIN YARISINI EKLEYİP KAPAĞINI KAPATIYORUZ. BİR KAÇ SANİYE SONRA KALANINIDA EKLEYİP KAPAĞINI KAPATIYORUZ . ÇOK SULU OLACAKTIR KORKMAYIN 1-2 DK BEKLEYİP OCAĞIN ALTINI KAPATIN HELVAYI ÜZERİNİ ÖRETERK DİNLENMEYE BIRAKIN ÇOK SOĞUMADAN SERVİS YAPIN

AFİYET OLSUN